EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Япония: Спад на износа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония: Спад на износа

mail15:34 | 19.10.2018прегледи 540 коментарикоментари 0


Япония отчете търговски излишък от 139, 6 милиарда йени (1,2 милиарда долара) през септември, но износът е спаднал с 1,2 на сто спрямо миналата година, което е първото понижение на показателя в третата по големина икономика в света от 2016 година, съобщава БТА, цитирайки Асошиейтед прес и ДПА.

Освен природните бедствия върху износа се е отразила несигурността по повод напрежението в търговията, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи наказателни мита върху китайския износ на стойност милиарди долари. По-слабата американско-китайска търговия като цяло вреди на ориентираната към износ японска икономика.

Вносът е нараснал със 7 процента до 6,59 трилиона йени според публикуваните днес данни от министерството на финансите.

През септември голямо земетресение разлюля северния остров Хокайдо, като предизвика свлачища и спиране на тока, а тайфун връхлетя Западна Япония и доведе до временно затваряне на голямо летище.

Тези събития бяха предшествани от наводнения, отнели човешки живот в Югоизточна Япония и земетресение в Осака по-рано тази година.

За последен път японският износ отчете спад през ноември 2016 година, когато намаля с 0,4 процента.

Износът за Китай, най-големия търговски партньор на Япония, е спаднал с 1,7 процента до 1,26 трилиона йени за първи път от седем месеца, а вносът се е повишил с 4,2 на сто до 1,63 трилиона йени.

За периода от шест месеца до края на септември, финансовото полугодие в Япония, износът се е увеличил с 5,2 процента, а вносът - с 10 на сто.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира да договори търговски споразумения с ЕС, Великобритания и Япония. САЩ неотдавна постигнаха споразумение с Канада и Мексико за осъвременяване на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).


Тагове: Япония, износ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg