EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония повиши ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония повиши ДДС

mail17:30 | 02.04.2014прегледи 1068 коментарикоментари 0


От 1-ви април Япония повиши данъка върху продажбите с цел да стабилизира правителствените финанси, но с риск да подкопае несигурното си икономическо възстановяване, съобщи Асошиейтед прес. Икономистите очакват увеличаването на данъка от 5 на 8% да забави икономиката, но не и да не изкара от релси възстановяването. Повишението на този японски еквивалент на данък добавена стойност съответства на ефективно вдигане на цените с 2,86% и се отнася до всички продукти и услуги, отбелязва Франс прес. Очаквайки повишението, към което се прибавя и инфлация от около 1,3%, потребителите се втурнаха към магазините преди днешния ден. Някои дори натрупаха стабилни запаси от продукти за ежедневна нужда като тоалетна хартия. Това е първото данъчно повишение от такъв характер 17 години или от 1997 година, когато комбинацията от вдигане на данъка, погасяването на дълговете от японския икономически балон и влиянието на регионалната финансова криза потопи страната в рецесия, припомня АП.
Най-новите данни сочат, че възстановяването може да е по-малко от това, на което се е надявал премиерът Шиндзо Абе миналата есен, когато одобри повишаването на налога.
Доверието сред големите японски производители леко се е повишило през март, отчитайки пето поредно нарастване, съобщи японската централна банка, цитирана от ДПА.
Така нареченият танкан индекс на Bank of Japan се повишил с 1 пункт от декември до плюс 17. Положителната стойност на индекса сочи, че оптимистите са повече от песимистите.
Анализаторите очакваха по-висока стойност на индекса, отбелязва АП. Прогнозата за следващите месеци е по-песимистична, като много компании се тревожат от отрицателна реакция на потребителите в резултат на повишаването на данъка. Абе обеща 5 трилиона йени (48 милиарда долара) нови стимули за икономиката и още повече, ако вдигането на данъка нанесе по-тежък удар, отколкото правителството е очаквало. Повишаването на данъка е необходимо, за да се покрият нарастващите разходи за пенсии и здравеопазване, както и големите правителствени стимули за укрепване на икономиката. Брутният държавен дълг е около 10 трилиона долара или почти 250% от БВП.
 


Тагове: Япония, ДДС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049