EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония повежда битката срещу пластмасата в океаните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония повежда битката срещу пластмасата в океаните

mail15:08 | 03.06.2019прегледи 999 коментарикоментари 0


Япония планира да си партнира с частния сектор, за да разработи биоразградима пластмаса, която ще замърсява по-малко океаните, пише японският вестник "Никей".
Предложението е част от кампания за намаляване на пластмасовите отпадъци в моретата, като цялостният план ще бъде представен утре на заседание на японското правителство.
Япония иска на срещата на Г-20 идния месец в Осака да се обърне специално внимание на все по-голямото замърсяване на океаните с пластмасови отпадъци. Около 300 милиона тона пластмасов боклук се произвеждат всяка година, съобщи ООН. Оценките сочат, че от 8 до 12 милиона тона годишно се изхвърлят в океаните.
Японският план предвижда публично-частно партньорство за разработване на пластмасови материали, които оставят минимален отпечатък върху океаните. Инициативата ще засегне и рибарските пособия, тъй като според изследване на природозащитна група рибарските мрежи представляват 46 процента от т.нар. Голям тихоокеански остров от боклук, който се намира между Хавай и Калифорния.
Правителството планира също да сподели плана си с присъстващите на Токийската международна конференция за африканско развитие, насрочена за края на август в Йокохама.
Освен това Токио цели да рециклира всички пластмасови бутилки. Държавата ще подкрепи монтирането на кутии за рециклиране край автоматите за продажба на храни и напитки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg