EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония планира мащабна реформа в енергетиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония планира мащабна реформа в енергетиката

mail14:30 | 04.04.2013прегледи 314 коментарикоментари 0


Премиерът на Япония Шиндзо Абе одобри план за мащабна реформа на енергетиката на страната, предаде ИТАР-ТАСС.Правителството планира да либерализира пазара на електроенергия и да предостави на гражданите възможност сами да избират доставчика си, съобщи агенция Киодо. Промените трябва да доведат и до поевтиняване на електричеството.Реформата ще започне през 2015 година и ще приключи до 2020 година.
"Промените ще засегнат целия енергиен сектор, от производителите до доставчиците. В резултата от въвеждането на свободна конкуренция на енергийния пазар цените би трябвало да се понижат", подчерта министърът на икономиката Тошимицу Мотеги.Властите планират също така да разделят всички енергийни компании на отделни структури за продажба и за производство на електроенергия.
Тази мярка трябва да допринесе за поевтиняването на електричеството, чиято цени силно се повиши след аварията в АЕЦ "Фукушима 1" през март 2011 година и последвалото спиране на
всички атомни реактори в страната. За сравнение, електроенергията за гражданите в Япония е два пъти по-скъпа спрямо САЩ и три пъти - спрямо Южна Корея.

Последната мащабна енергийна реформа в Япония бе проведена в средата на 20 век. Тогава страната бе разделена на 10 енергийни окръга, което в крайна сметка доведе до монополизация в енергетиката по региони. Малко след 2000 година японското правителство се опита да либерализира пазара на електроенергия, но възможност да избират доставчика си получиха само големите потребители - заводи, болници, офис сгради, припомня ИТАР-ТАСС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg