EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония остава в проекта "Сахалин-1"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония остава в проекта "Сахалин-1"

mail08:40 | 09.11.2022прегледи 1191 коментарикоментари 0


Японският консорциум СОДЕКО (Sakhalin Oil and Gas Development Co. - SODECO) е решил да запази дела си в новата руска компания оператор на петролния и газов проект "Сахалин-1" и възнамерява да уведоми за това Москва, предаде Асошиейтед прес. 

"Този проект е изключително важен", каза министърът на икономиката и промишлеността Ясутоши Нишимура, приветствайки единодушното решение на акционерите. Консорциумът, сформиран от японски компании, държи 30-процентов дял от "Сахалин-1". 
   
По думите на министъра се очаква СОДЕКО да уведоми за решението си руската компания оператор до 11 ноември, изпълнявайки крайния срок, определен от руските власти. Той увери, че правителството ще направи всичко по силите си, за да гарантира енергийната сигурност на Япония в тясно сътрудничество с частния сектор. 

Преди няколко дни Нишимура се срещна с ръководителите на консорциума с призив да запазят дела му в проекта, разположен в Далечния изток на Русия. 

Японското правителство държи около 50 процента в СОДЕКО, а останалата част е в ръцете на частни компании, включително търговските гиганти "Иточу" (Itochu Corp.) и "Марубени" (Marubeni Corp.) и енергийните "Ипекс" (Inpex Corp.) и "Джапан петролиъм експлорейшън" (Japan Petroleum Exploration Co.).      

Редица западни енергийни компании се оттеглиха от проектите си в Русия заради войната в Украйна. Според Токио обаче петролът и газът от Сахалин са жизненоважни за енергийната сигурност на страната. 

През октомври руският президент Владимир Путин едностранно обяви план да бъде създаден нов оператор за проекта, ръководен по-рано от американската ЕксънМобил (Exxon-Mobil), която се оттегли, след като Москва прекрати участието й.    

Японските компании "Мицубиши" (Mitsubishi Corp.) и "Мицуи" (Mitsui & Co.) избраха да запазят дяловете си в "Сахалин-2" - друг петролен и газов проект под ръководството на новия руски оператор. 

Япония е внесла от Русия около 4 процента от петрола си миналата година, преди да спре покупките след санкциите, наложени на Москва от Запада заради инвазията в Украйна. Оттогава Токио увеличи вноса си от Близкия изток.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg