EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония вдига цената на вносната пшеница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония вдига цената на вносната пшеница

mail12:03 | 24.08.2010прегледи 711 коментарикоментари 0


Правителството на Япония планира да повиши цената на пшеницата, закупувана от чужбина и продавана на мелничните предприятия, съобщи в. "Никей", цитиран от ИТАР-ТАСС.
Според изданието цените на зърното, внасяно по държавна поръчка от местни търговски компании, от 1 октомври ще поскъпне с 1 процент.
Решението е свързано със силната суша и горските пожари в Русия, която въведе ембарго над износа на зърно. Предвид това намаляването на доставките на руско зърно ще доведе до повишаване на цените на световните пазари, прогнозира японското министерство на земеделието.
Японските власти коригират два пъти в годината - през април и октомври - нивото на цените на зърното предвид реалната ситуация на външните пазари.  През април цените на пшеницата бяха понижени средно с 5 процента.

Междувременно цената на пшеницата при търговията на водещите световни зърнени пазари регистрира спад, съобщи ИТАР-ТАСС.
Към 11 часа българско време в електронната търговия на най-голямата в света, Чикагската стокова борса, която се провежда чрез подразделението й в Сингапур, цената на един бушел (27,3 кг) пшеница се понижи с 2,1 на сто до 7,1 долара.
Спад отчетоха и цените на царевицата и на ориза, който през последните три седмици силно поскъпна.
Специалистите посочват няколко причини за намаляване на текущото търсене на пшеница, сред които добрите перспективи за реколтата в САЩ, както и растежът на курса на долара спрямо останалите световни валути.
Главният фактор, внесъл спокойствие на пазарите обаче си остават студените и по-влажни въздушни маси над Източна Европа и Казахстан. В резултат на това в Русия и Украйна настъпиха подходящи условия за сеитба на зимните култури.
До този момент в САЩ са ожънати 53 процента от пшеничената реколта, като 82 на сто от зърното е с висока категория качество. 


Тагове: цена, пшеница
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg