EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония вдига данък продажби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония вдига данък продажби

mail15:30 | 04.10.2013прегледи 512 коментарикоментари 0


Данъкът върху продажбите в страната ще бъде повишен през април 2014 г. от сегашните 5% до 8%, това съобщи японският премиер Шиндзо Абе, предадоха световните агенции.
Повишението бе одобрено от японския парламент през август 2012 година при предишното правителство на Японската демократическа партия въпреки противопоставянето на някои депутати и на по-голяма част от обществеността, според проучвания на общественото мнение, отбелязва ДПА. Либерално-демократическата партия, която тогава бе основната опозиционна партия, помогна за приемането на закона. Партията, чийто председател е Абе, дойде на власт на изборите през декември.
Абе заяви, че повишението е необходимо, за да се намали държавният дълг на страната и да се покрият увеличаващите се разходи за социално осигуряване, тъй като делът на възрастното население на страната се увеличава.
Очаква се кабинетът да одобри повишението на данъка по-късно днес. Предвижда се също така министрите да приемат данъчни облекчения и други мерки, които да се намалят отрицателния ефект от увеличението върху потребителското търсене.

Специалната програма за стимулиране на икономиката ще бъде на обща стойност 6 трилиона йени (60 милиарда долара), отбелязва ИТАР-ТАСС. От тях около 10 милиарда долара ще бъдат под формата на намаляване на други данъци, главно за частните компании. Предлага се също така да се проучи въпросът за отмяна в края на финансовата година на специалния данък за възстановяване на районите, пострадали от аварията на АЕЦ "Фукушима" през пролетта на 2011 година. Мерките за стимулиране на икономиката предвиждат също така да се изплащат помощи за лицата с ниски доходи и субсидии за купуване на жилища.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg