EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония - рухване заради държавния дълг?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония - рухване заради държавния дълг?

mail09:30 | 11.06.2010прегледи 1722 коментарикоментари 0


Новият японски премиер Наото Кан обеща реформи във фискалната политика на правителството му с цел намаляване на огромната планина от обществен дълг, предупреждавайки за заплаха от криза, подобна на разразилата се в Гърция, съобщи агенция Фокус, цитирайки АФП.
„Общественият дълг на страната ни е огромен”, заяви лявоцентристкият лидер, „публичните ни финанси са в най-лошо състояние от всяка развита страна”.
След десетилетия на стимулиране на потреблението и слаби данъчни постъпления, обществените задължения на Япония са почти двойни на брутния вътрешен продукт на страната, принуждавайки правителството да издава все повече ценни книжа, за да покрива разликата.
„Трудно е да продължим фискалната си политика с тежка зависимост от издаването на държавни ценни книжа”, коментира Кан, който е бивш финансов министър на Япония.
В същото време, по данни на правителството, представени преди ден, става ясно, че икономиката на Япония е нараснала с малко по-бързо темпо през първите три месеца на годината, отколкото първоначално бе изчислено.
Японският брутен вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с годишно темпо от 5 процента през периода януари - март спрямо първоначално обявения растеж от 4,9 процента.
Отчетеният резултат подчертава стабилността на възстановяването, стимулирано от износа към Азия и Китай, който в определен момент тази година ще измести Япония по големина на икономиката.
На тримесечна основа икономическият растеж на Япония е същият като обявения първоначално - 1,2 процента.
Преразглеждането на данните отразява по-високото потребление в страната и по-лекия спад на правителствените разходи в сравнение с първоначалната оценка.

 

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg