EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Япония: $700 млрд. стимули + ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония: $700 млрд. стимули + ръст

mail16:01 | 09.12.2020прегледи 1145 коментарикоментари 0


Япония ще състави нов пакет от икономически стимули за ¥73,6 трлн. или $708 млрд., обяви премиерът Йошихиде Суга, цитиран от CNBC.

От тази сума около ¥40 трлн. ще са за директни разходи и инициативи, насочени към намаляване на въглеродните емисии и стимулиране на цифровите технологии, каза Суга на среща с ръководители на управляващите партии.

Ще бъде създаден и фонд с размер от ¥2 трлн. за насърчаване на въглеродния неутралитет на страната до 2050 г., друг ¥1 трлн. ще отиде за ускоряване на дигиталната трансформация и ¥1,5 трлн. ще бъдат раздадени като субсидии за подпомагане на ресторантите.

Кабинетът трябва да одобри пакета от стимули по-късно днес. Когато го направи, общата стойност на стимулите в хода на настоящата криза ще достигне до около $3 трлн. Два предишни пакета тази година на обща стойност $2,2 трлн. бяха фокусирани върху непосредствения удар върху домакинствата и бизнеса от мерките срещу пандемията.

Инвестирането в цифрови и зелени инициативи е област, която Суга определи за свои ключови приоритети още при встъпването си в длъжност.

"Избрахме тези мерки, за да запазим заетостта, да поддържаме бизнеса, да възстановим икономиката и да отворим път за постигане на нов растеж в сферите на зелените и цифровите технологии, така че да защитим живота и доходите на хората", каза Суга на срещата.

Политиците в световен мащаб скъсаха язовирната стена на паричните и фискални стимули, за да предотвратят дълбока и продължителна рецесия, тъй като коронавирусът затвори международните граници и изпрати милиони без работа. В САЩ в момента Конгресът също обсъжда план за помощ на стойност 908 млрд. долара.

Икономиката на Япония нарасна с цели 22,9% на годишна база през периода юли - септември, като това представлява още по-солидна експанзия от предварително отчетения от японската статистика растеж от 21,4 на сто.

По този начин третата по сила икономика в света успя да възстанови значителна част от историческия спад от 28,8%, отчете през предходните три месеца, когато беше разгара на първата вълна на коронавирусната пандемия.

На тримесечна база БВП на Япония нарасна през юли - септември с 5,0% след силния спад с 8,2% през периода април - юни.

Частното потребление в азиатска държава нарасна с 5,1% след свиване с 8,1% през предходното тримесечие, докато външното търсене на японски стоки и услуги се повиши с 2,7% след свиване с 3,3% през второто тримесечие.

Капиталовите разходи обаче се свиха през третото тримесечие с 2,4% след спад с 3,3% през периода април - юни.

Японската статистика представи и силни данни за потребителските разходи през октомври. Разходите на домакинствата нараснаха с 1,9% на годишна база, но след срив с 10,2% през септември, като на месечна база разходите се повишиха през октомври с 2,1% след повишение с 3,8% месец по-рано.

Източник: Money.bg и БНР


Тагове: Япония, стимули
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905