EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Яндекс се купува от руски консорциум с акции и юани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Яндекс се купува от руски консорциум с акции и юани

mail13:10 | 05.02.2024прегледи 596 коментарикоментари 0


Технологичната компания "Яндекс", която е част от индекса Nasdaq, съобщи, че е договорила сделка за 475 милиарда рубли (5,21 милиарда долара) за продажба на руските си активи на консорциум от руски инвеститори, включително фонд, който чрез консорциум в който участва и петролният гигант "Лукойл", предаде Ройтерс.

"Яндекс",  който често е наричан "руския Гугъл", отвори нова страница, разработвайки водещи онлайн услуги, включително търсачка, реклама, онлайн таксиметрови услуги. Тя бе една от малкото руски компании с потенциал да се превърне в глобална преди инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 година. 

Трансакцията ще бъде извършена чрез размяна на акции и плащане в брой, което ще бъде извършено в юани, допълва Ройтерс.

Сделката ще постави компанията под изцяло руска собственост и ще циментира отделянето на "Яндекс" от западните технологични кръгове, които ухажваше преди това.

"Яндекс" и Кремъл преговаряха около 18 месеца, за да се опитат да отделят руския бизнес на технологичния гигант от нидерландската компания майка "Яндекс Ен Ви" (Yandex NV).

Продажбената цена отразява "задължителна отстъпка от поне 50 на сто от "справедливата стойност", съобщи "Яндекс Ен Ви". Руското правителство трябва да одобри сделки, включващи продажби на чуждестранни активи и изисква отстъпка от най-малко 50 на сто. 

За споразумението пазарната капитализация на "Яндекс" бе калкулирана на 10,2 милиарда долара, базирана на тримесечната средна стойност на акциите на "Яндекс" на Московската борса. В края на 2021 година преди руската инвазия в Украйна пазарната капитализация на "Яндекс" е достигнала 30 милиарда долара.

Почти 88 на сто от акциите на"Яндекс" в момента са свободно търгувани, като много западни фондове са сред акционерите. 

"Яндекс Ен Ви" съобщи, че споразумението ще включва кешовия еквивалент на поне 230 милиарда рубли и акции от клас А на "Яндекс Ен Ви" на стойност 176 милиона рубли. 

Купувачът "Консорциум. фърст" (Consortium.First) е неотдавна формиран инвестиционен фонд, управляван от попечителя "Солид мениджмънт" (Solid Management). Консорциумът се управлява от членове на висшето ръководство на "Яндекс"  в Русия и подкрепен от четири финансови инвеститора, включително "Аргонаут" (Argonaut), инвестиционен фонд, чийто краен собственик е "Лукойл".

Три други компании – "Инфинити мениджмънт" (Infinity Management), "Айти.елаборейшън" (IT.Elaboration) и "Меридиан-Сървис" (Meridian-Servis), които са собственост на Александър Чачава, Павел Прас и Александър Рязанов, също са сред купувачите, обяви нидерландската компания майка.

"Яндекс Ен Ви" даде ясно да се разбере, че никой от членовете на консорциума не е под американски, европейски, британски или швейцарски санкции. Това изискване е изключило много други потенциални руски купувачи, съобщиха преди това информирани източници пред Ройтерс. 

Продажбата, след като получи регулаторно одобрение, ще бъде завършена в две фази, първата от които трябва да приключи през първата половина на 2024 година, а втората в рамките на седем седмици.

Компанията ще запази центъра си за данни във Финландия, както и "основния си актив интелектуална собственост" под формата на 1300 служители и лицензи.

Стойността на акциите на "Яндекс" на Московската борса са се понижили с над 9 на сто на фона на информацията за продажбата на руския бизнес, предаде ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037