EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ямбол: Строи се завод за фотоволтаици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ямбол: Строи се завод за фотоволтаици

mail16:05 | 18.11.2022прегледи 1539 коментарикоментари 0


В Ямбол ще бъде изграден завод за производство на фотоволтаични модули. Инвестицията е в размер на 6,5 млн. евро. Строителството ще стартира през април догодина, а заводът се очаква да заработи до края на 2023 г. Инвеститор е на италианският консорциум EXE Solar. Това беше съобщено пред медии след среща на инвеститорите и областния управител на Ямбол Георги Чалъков.

Заводът ще се намира в местността "Рибарника", в близост до северния околовръстен път на Ямбол. Там фирмата е закупила 11 дка терен частна собственост за над 200 000 евро. Предстои разкриване на 50 работни места за инженери и IT специалисти. Ще се търси сътрудничество с базирания в Ямбол Факултет "Техника и технологии" към Тракийски университет - Стара Загора, обясни инвеститорът Кристиано Камизани, който живее в България от 10 години.

По думите му компанията има завод в Китай, но се преориентира към преместване на производствата си в Европа. "Проектът е много сериозен и амбициозен. След проучване в други градове в България решихме да инвестираме в Ямбол, защото тук намерихме добро сътрудничество с местните власти", каза още Камизани.

"Производството е абсолютно екологично и няма замърсяване на околната среда. В цял свят в момента се говори за производство на зелена енергия. Ямбол ще има преимуществото да има такъв завод, който е единствен на Балканския полуостров. Производственият капацитет първоначално ще бъде 350 мегавата, а впоследствие ще бъде увеличен до 600 мегавата", посочи Пламен Комитов, който отговаря за проекта.

Компанията възнамерява да затвори производствения цикъл с изграждането на фотоволтаичен парк. За целта е заявила инвестиционно намерение за закупуване на 600 дка общински терени на бившите казарми в местността "Червен баир" в Ямбол, каза адвокатът на дружеството Велислав Йонев.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg