EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Язовирите на ръба от преливане

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Язовирите на ръба от преливане

mail15:45 | 04.04.2013прегледи 798 коментарикоментари 0


От 1 до 5 см делят осем от десетте големи язовири на четирите големи каскади от преливане, предупреди днес инж. Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО.
Шестте най-критични язовири са в каскадите „Доспат Въча” и „Доспат”, където водата работи на около 750 мегавата.
Язовирите "Батак" и "Белмекен" все още не са опасни, но през следващите две - три седмици има опасност да се напълнят.
Христозов допълни, че няма как да бъдат източени всички язовири, тъй като това може да създаде опасност за най-близките до тях населени места по поречието на река Марица.
В момента ЕСО е разпоредил 40% намаляване мощността на всички ВЕИ-та в страната, от вчера до минимум са сведени мощностите на ТЕЦ-те и ВЕЦ-те.

40% от мощностите на АЕЦ „Козлодуй” също са разтоварени, като се очаква този процент да се увеличи още. АЕЦ е на режим на производство само на 1300 мегавата, като така тя ще работи до 22 април, пети реактор ще бъде в ремонт до края на май, стана ясно още от думите на инж. Христозов.
Потреблението в страната продължава да пада, като износът е намалял 30% в сравнение с миналата година, домашното потребление се запазва, но индустриалното намалява.

Пак днес изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов предупреди, ме цената на електроенергията не трябва повече да намалява. В противен случай ще има проблем с модернизацията на системата. Според Андонов производителите на възобновяема енергия трябва да проявят разбиране и сами да ограничават производството до 20 април, когато ще има планово спиране на един от реакторите в Козлодуй. Така топлофикациите също могат да спрат да подават енергия и да започнат профилактика. Андонов допълни, че НЕК ще пусне процедури за износ на електроенергия от водни централи, ако успее да я договори на цена, която не е под себестойността.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg