EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ядрено сътрудничество България-Словения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядрено сътрудничество България-Словения

mail18:20 | 29.08.2023прегледи 507 коментарикоментари 0


Словения се готви да увеличи мощностите на своята атомна енергетика и е готова да почерпи опит от България, която е по-напред от нея в плановете си за разширяване на АЕЦ „Козлодуй“.

На двустранна среща в рамките на 18-ия Стратегически форум в словенския град Блед  премиерът акад. Николай Денков предложи на своя колега Роберт Голоб неговата страна да се включи в проекта за новите реактори в „Козлодуй“ или като купувач на енергия, или като инвеститор.

„Ние обвързваме този проект с дългосрочна прогноза за потреблението на енергия, която обхваща периода поне до 2050 г. Тя показва, че двата нови реактора, съчетани с удължаване на живота на вече съществуващите, ще са достатъчни да осигурим базовите енергийни мощности, докато решим как да развиваме енергетиката си след средата на века“, обясни българският министър-председател. 

България е готова да помогне на Словения също за квалификацията на специалисти в тази сфера. 

Словения проявява интерес към сътрудничество с България и във военната промишленост. Там вече развиват системи за борба с дронове и работят върху разширяване на пазара за своята продукция. Премиерът акад. Денков изрази готовност за осъществяване на контакт с български предприятия в тази и сходни сфери. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg