EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ядреният сектор – тайни споразумения и измами

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядреният сектор – тайни споразумения и измами

mail11:00 | 13.06.2012прегледи 626 коментарикоментари 0


Несигурни и потенциално опасни инвестиции в ядрената енергетика биват предлагани на инвеститори, тъй като рисковете на тази индустрия са системно подценявани или недоглеждани, показва нов доклад на Грийнпийс.
Докладът „Отровни активи”е съставен с помощта на организацията BankTrack (www.banktrack.org ). Той изтъква факта, че огромна суми вече са загубени и инвеститорите поемат риск от бъдещи загуби, тъй като индустрията и рейтинговите агенции непрекъснато подценяват, игнорират или скриват основни проблеми от акционерите или кредиторите.
„Отровни активи” показва, че тези инвестиции не само са отровни като радиоактивно замърсяване след ядрена авария, а и тяхната стойност постепенно еродира заради остаряване на реакторите, нарастващи цени, намаляващо КПД, променящи се регулации и свиваща се правителствена подкрепа.
Използвайки примера на огромните икономически загуби около аварията на Фукушима Даичи, докладът показва как финансовите оценки и инвеститорите не са взели под внимание добре известни и систематични проблеми.
Критични слаби места в дизайна на реакторите, големи измами, покриване на грешки и проблеми в управлението, тайни споразумения, слаб надзор от регулаторните органи и пренебрегване на предупрежденията за природни бедствия са били игнорирани и скрити от инвеститорите. Това е обща и продължаваща тема не само в Япония, но и навсякъде по света.
Компанията TEPCO, която бе оператор на Фукушима Даичи, загуби 90% от пазарната си стойност, облигациите й не струват нищо и в момента е в процес на частична национализация.
Ако анализаторите, финансовите съветници и рейтинговите агенции бяха погледнали в перспектива и обърнали внимание на множеството предупреждения, щяха да могат да спасят инвеститорите от големи загуби.
„Фукушима Даичи показа, че ядрените централи са не само опасни, но са доста скъпи и изключително рискови инвестиции”, заяви Георги Далос, един от авторите на доклада. „Тези централи могат да причинят задължения, надхвърлящи в голяма степен стойността на активите на компанията, и това е без да се вземат предвид рисковете на остарелите реактори и високата вероятност за тежки аварии”.
„Нито един ядрен реактор вече не би могъл да бъде построен, без значителна подкрепа от страна на държавата – а това показва, че ядрената енергия не е рентабилна”, коментира Деница Петрова от българския офис на организацията. „Уроците от Фукушима трябва старателно да се прегледат, преди всякакви планове за нови ядрени реактори”.


:
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg