EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ядреният кошмар и АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядреният кошмар и АЕЦ „Белене”

mail18:04 | 16.03.2011прегледи 620 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
Ако до края на март българското правителство не подпише поредното 12-то споразумение за изграждане на АЕЦ „Белене”, което следва да стане до 31 март, след тази дата "Росатом" няма да има никакви юридически основания да продължи работа по проекта. Кризата с японската АЕЦ се развива съгласно най-лошия възможен сценарий, става ясно от съобщенията. В този момент България има две седмици да даде зелена светлина на строежа на толкова оспорвана ядрена централа с реактори, които вече не са последно поколение. Днес представители на Росатом, собственик на Атомстройекспорт, компанията, която строи АЕЦ ”Белене”, са в София. Кирил Комаров отново повтори известната теза на руснаците, че АЕЦ "Белене" има уникални системи за безопасност, така че тя да издържи падането на 400-тонен самолет и температурни колебания от минус 57 до плюс 60 градуса по Целзий. Освен това руският чиновник съобщи, че възникване на цунами на територията на АЕЦ "Белене" е невъзможно. Торнадо може да се появи веднъж на 100 000 години, срещу което обаче проектът бил защитен. От Росатом припомниха най-важното за тях сега - подписване на 12-то споразумение.
6.3 млрд.евро цена валидна до 2019
Получихме списък с въпроси от НЕК, от отговорите на които зависи окончателното решение, в частност по 12-то споразумение, съобщи Сергей Новиков също от Росатом. "Атомстройекспорт" вече не води преговори за цената, фиксирахме цена от 6,3 млрд. евро, защото това поиска българското правителство, каза Комаров. Готови сме да работим по всеки един от вариантите - с фиксирана цена или с ескалация, добави той. По думите на Сергей Новиков тази цена ще се запази до 2019 г. като инфлационният риск ще остане за руската страна. Кирил Комаров посочи, че ако България се откаже от
изпълнението на договора за изграждане на АЕЦ "Белене", руската страна ще използваме всички възможности, предвидени в договора.

Росатом отказва реактор за АЕЦ „Козлодуй”
Руските експерти днес на практика отхвърлиха възможността изработеният реактор за АЕЦ "Белене" да бъде платен и инсталиран на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Анализ на руската страна показвал, че подобен вариант ще увеличи сроковете за пуск с поне 2-3 години, а цената ще бъде значително по-висока. Ако всичко това се прехвърли към Козлодуй, трябва да се започне отначало и около 1 млрд. долара, които вече са инвестирани, ще бъдат загубени, добави специалистът.
Въпреки ядрения кошмар Владимир Путин съобщи, че не вижда възможност за отказ от ядрената енергетика. "Невъзможно е да се говори за световен енергиен баланс без ядрена енергетика", заяви той в Минск и посочи, че във Франция, ядрената енергетика съставлява 80% от енергийния баланс. В Русия частта на ядрената енергетика е 16% с намерение тя да стане поне 25%. Вчера и днес Русия убеди Беларус да подпише договор за изграждане на АЕЦ, като й отпуска държавен заем от $9.5 млрд. Турция също обяви, че Русия ще продължи да строи АЕЦ на своя територия, но Китай стопира своите ядрени проекти.
АЕЦ „Белене” и ЕС
Вчера комисарят по енергетика на ЕС Гютгер Йотингер коментира, че проектът в България отново трябва да бъде преразгледан, а зелените в ЕП настояват за неговото спиране. ЕС ще може да направи нова оценка на проекта за АЕЦ „Белене”, само ако евентуални нови инвеститори направят промени в одобрените досега намерения за строеж на централата. Това съобщиха за БТА източници от ЕК. Издаденото през 2007 г. одобрение за строеж на централата е валидно, но може да бъде преразгледано, само ако за централата се намерят нови инвеститори, които възнамеряват да променят разгледания и одобрен вече от Брюксел проект, уточниха от екипа на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
С други думи продължаването на спорния руски проект в България вече е с намалени шансове, но не бива да се изключва някаква екзотична развръзка, която няма да е ясна на публиката, а само на участниците в сделката.

 


Тагове: АЕЦ, Япония
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047