EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ядрените държави модернизират арсеналите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядрените държави модернизират арсеналите си

mail16:31 | 19.06.2018прегледи 1800 коментарикоментари 0


Общото количество на ядрените оръжия по света се съкращава, но всички ядрени държави продължават да модернизират арсеналите си. Тези изводи се съдържат в поредния доклад за състоянието на ядрените въоръжения, публикуван днес от Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ), съобщиха ДПА и ТАСС.
По данни на института, в началото на 2018 г. девет ядрени държави - САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея - са притежавали 14 465 единици ядрено оръжие, или с 470 единици по-малко отколкото в началото на миналата година. Намаляването на това количество се дължи главно на изпълнението на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия между САЩ и Русия от 2010 г., известен като Нов СТАРТ. Двете най-големи ядрени държави притежават заедно 92 процента от ядрените оръжия в света, уточнява СИПРИ.
Авторите на доклада отбелязват, че въпреки известно съкращаване на своите арсенали, и САЩ, и Русия осъществяват програми по замяна и модернизация на ядрените бойни глави и средствата за доставката им - ракетни и авиационни, - както и на мощностите за производството им.
Въпреки че ядрените арсенали на другите страни са значително по-малки, всички те също се занимават с тяхното усъвършенстване и разполагане или заявяват за подобни намерения. Такъв е случаят със съперничещите си Индия и Пакистан, които също разширяват запасите си от ядрени оръжия, се отбелязва в доклада. Северна Корея също продължи през 2017 г. да постига напредък в разработването на ядрени оръжия и изпитанията на балистични ракети с голям обсег, посочва СИПРИ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg