EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ядрената енергия - водеща енергийния микс на Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядрената енергия - водеща енергийния микс на Румъния

mail08:45 | 07.12.2023прегледи 761 коментарикоментари 0


Енергийният микс на Румъния в бъдеще трябва да включва както малки, така и големи производители на ядрена енергия и затова е много важно страната да разработи стратегия, която да открои важната роля, която ядрената енергия (включително малките модулни реактори) може да играе за сигурно задоволяване на нуждите от електричество, каза за Аджерпрес Думитру Кисълица, представител на Асоциацията за интелигентна енергия (AEI).

„Повече от двадесет държави, включително Румъния, призоваха в събота в съвместно изявление на КОП28 (в Дубай) за утрояване до 2050 г. на капацитета на ядрената енергия в световен мащаб спрямо 2020 г., за да се намали зависимостта от въглища и газ. И това се случва в контекста, в който на ниво ЕС ни е трудно да приемем необходимостта от включване на ядрената енергия в таксономията на ЕС като преходно гориво през 2022 г. (...)

Много важно е да се знае, че в перспектива до 2050 г. нуждата на Румъния от сигурно снабдяване с електроенергия, което да осигури гъвкавост между променливостта на производството на електроенергия от възобновяеми източници и непостоянното потребление (до голяма степен основано на електричество) при прекратено производство на електричество от въглища и газ може да се реши само с малки ядрени реактори. С оглед на това отоплението на големи градски агломерации може да се основава на топлинната енергия, произвеждане чрез малки ядрени реактори, разположени евентуално в близост до населени места“, каза Кисълица.

Според него Румъния трябва да разработи стратегия, с която да утвърди важната роля на ядрената енергия (включително малките ядрени реактори) в бъдеще за осигуряването на нуждите от безопасно електричество, балансиране на енергийните системи, основани на възобновяема енергия, и по-специално - отоплението на домовете в големите градски агломерации.

„Хората се нуждаят от електричество и топлина непрекъснато и на приемлива цена. Развитието на енергийни системи, които произвеждат на ниски цени, но не ви осигуряват необходимата енергия, когато имате нужда от нея, не са съвместими с изискванията на днешното общество ( ...)

Спорът за това, как да се справим с ядрената енергия в ЕС, за това, как Европа възнамерява да премине към по-чиста енергия, беше решен в полза на развитието на капацитет за производство на ядрена енергия в бъдеще.

За щастие, инженерните концепции успяха да детронират мненията на политиците и да предотвратят бъдещи критични ситуации, но също така да предложат решения за сигурност, свързани с това, как ЕС може да осигури своите енергийни източници, тъй като иска да се отдалечи от руския газ, а също свързани с това, как индустрията на ЕС може да получи достъпни цени на енергията, за да се конкурира със САЩ и Китай“, каза Кисълица.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg