EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ядрената енергетика гарантира достъпни цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядрената енергетика гарантира достъпни цени

mail11:15 | 26.06.2023прегледи 427 коментарикоментари 0


„Посоката на България е развитието на ядрени мощности. Това е пътят напред, по много причини- конкурентоспособност, експерти, опит и най- вече достъпните цени, които ядрената енергетика гарантира за потребителите и за индустрията.  Това е вече осъзнато от други държави в региона - в момента има сериозен проект, който е в ход в Турция. България е водеща държава в ядрения сектор в региона, но място не ни е гарантирано, ако не положим усилия веднага.“

Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова пред БНТ. Тя смята, че трябва да се работи за новите ядрени мощности в нашата държава, защото има и риск да загубим и кадровия си потенциал, ако в региона продължат да се развиват тези видове енергийни мощности.

„Европа се насочва към връщане на големи производства в рамките на континента- говорим и за работни места и за реиндустриализация, за възраждане на европейската икономика, която до голяма степен беше изнесена и стана силно зависима от трети страни“, отбеляза Цветелина Пенкова.

По отношение на развитието и регламентацията на промишленост с нулеви емисии, евродепутатът смята, че трябва да се насочим към енергийните източници, чрез които ще постигнем това. Необходими е и балансирани енергиен микс - базови енергийни източници и допълващи, в които България има доста сериозни успехи: „В нашия енергиен микс над 20 процента идват от възобновяема енергия, което е над средните за Европа нива.  Тази седмица предстои да се открие най- големият фотоволтаичен парк в региона, в България, което дава ясна заявка, че нашата държава е постигнала много в тази посока.“

Цветелина Пенкова уточни, че инвестициите в ядрени технологии са по- дългосрочни, срокът за изграждане на един реактор е 10-12 години, но си струва, защото цената на електроенергия от ядрените мощности е най- ниска. „Редно е да полагаме усилия и в допълващи енергийни мощности - в България имаме възможност и за фотоволтаици, и за енергия, произвеждана от вятър, можем да разчитаме и на водните си източници. Но проектите трябва да вървят едновременно“, допълни евродепутатът.

„Енергийната независимост е сложен въпрос. Европа трябва да мисли какви собствени ресурси има и какво трябва да развива. Когато става дума за енергийна независимост обаче, няма как напълно да разчитаме само на нашия континент, защото няма достатъчно ресурси“, отбеляза Пенкова. Тя поясни, че  доставчиците на ядрено гориво са ограничени, голяма част от него идва от Русия - не само в България, но и във Франция и САЩ. 30 процента от френското ядрено гориво е базирано на доставки от Русия.

Евродепутатът смята, че трябва да заложим на европейските технологии, особено когато говорим за ядрени реактори: „Ако искаме да градим енергетика, която е зависима само от европейски експерти, източници, доставчици, технологии- нека да го направим от самото начало. Технологиите са доста напреднали, но и експертизата, която имаме е пригодима към това, което се предлага на европейския пазар. Европа в ядрения сектор е на най- високи нива като конкурентоспособност  и безспорно европейските технологии са с най-високите стандарти за безопасност.“

„Трябва да се гледа интересът на гражданите и на индустрията, бих поздравила българската индустрия, която по отношение на Зеления преход е много напреднала, в сравнение с общото европейско ниво. Нека се мисли за потребителите и за цената, която те ще плащат и по- активно да се говори с индустрията, защото те са изключително подготвени“, каза още Цветелина Пенкова и допълни този коментар с реална нейна активност- предстоят две големи събития в София, посветени на Зеления преход и на Европейския законодателен акт за промишленост с нулеви нетни емисии.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg