EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Ядрена конференция във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядрена конференция във Варна

mail08:40 | 04.06.2014прегледи 617 коментарикоментари 0


"Българската атомна енергетика - Национална, регионална и световна енергийна сигурност" - това е темата на тридневна международна конференция, която се провежда във Варна. На нея са поканени всички български министри на енергетиката от 2000-ата година насам. Организатор е Българският атомен форум. За БНР Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на БАФ, обясни, че освен министрите са поканени и основните доставчици на ядрено оборудване в света.

По този начин искаме да представим картината на ядрената енергетика в света. Откъде идват технологиите и какви са те, от друга страна - да чуем експертното мнение на хората, които са стояли на горещия стол. Искаме да кажем на нашето общество, че голяма разлика в нивото на безопасност, до което са стигнали тези трима производители, няма. Начинът, по който се стига дотам, е различен, според технологията, която те представят.

Георгиев е категоричен, че с АЕЦ "Козлодуй" можем да се гордеем, а не да се страхуваме.

Всички проверки, направени в "Козлодуй", показнат само едно - двата блока отговарят на всички съвременни стандарти на безопасност и няма за какво да се притесняваме.

Като "Булатом" ние винаги сме казвали нашето мнение за възможното развитие на ядрената енергетика в България. А то е, че нашата система се нуждае от нова ядрена мощност. И нашето мнение е, че тя трябва да се изгражда там, където е най-готова. Лошото е, че такива големи инвестиционни проекти са винаги политически проекти. И когато това се намеси, нещата стават неуправляеми, каза Георгиев за сторителството на АЕЦ "Белене".

И двата блока имат място в нашата енергийна система според тяхната готовност и според момента, в който те могат да бъдат изградени и пуснати в експоатация. На площадка "Козлодуй" трябва да има заместваща мощност - или 7-и и 8-и блок и изгражаднето на проекта "Белене".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg