EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ядрен синтез дал голямо количество енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядрен синтез дал голямо количество енергия

mail11:35 | 12.02.2024прегледи 353 коментарикоментари 0


Учени в Обединеното кралство обявиха, че са успели да произведат чрез ядрен синтез най-голямото количество енергия, получавано досега по този начин, предаде Франс прес. Това е "значителен етап" в развитието на тази технология, която все още е в експериментална фаза.

Потенциална алтернатива на технологията за атомен разпад, използвана в сегашните централни, ядреният синтез опитва да възпроизвежда това, което се случва в сърцето на слънцето.

Технологията е възприемана от поддръжниците си като енергията на утрешния ден, най-вече заради това, че произвежда по-малко отпадъци, значително по-малко радиоактивна е от една класическа централа и не изпуска парникови газове. Тя обаче е критикувана от научни организации като "Грийнпийс" (Greenpeace), които я определят като "научен мираж" и заради високите разходи.

Във Великобритания учени, работещи с един от най-големите реактори за ядрен синтез, разположен близо до Оксфорд, са успели да генерират 69 мегаджаула енергия за пет секунди, надвишавайки предишния рекорд от 59 мегаджаула, постигнат през 2021 г.

Става дума за последната фаза от експеримента с реактора, завършил програмата си в края на 2023 г., като в нея участваха 350 учени от ЕС, Швейцария, Великобритания и Украйна.

В центъра на реактора - огромна магнитна камера с формата на поничка - магнитите съхраняват незначително количество деутерий и тритий (водородни атоми), нагрети до температури, които са десет пъти по-високи, отколкото в центъра на слънцето, за да създадат плазма. Така се дава възможност на водородните ядра да се сблъскат и да се слеят в по-тежки хелиеви атоми, изпускайки голямо количество енергия.

При равни количества ядреният синтез може да произведе четири милиона пъти повече енергия от въглища, петрол или газ.

Този нов рекорд е "значителен етап" в развитието на ядрения синтез, изрази в комюнике задоволството си "Юрофюжън" (Eurofusion), консорциум, който подкрепя и финансира проучванията в областта на ядрения синтез на европейско ниво. 

"Освен че поставихме нов рекорд, постигнахме и неща, които никога не сме правили преди това и задълбочихме познанията си за физиката на ядрения синтез", каза Амброджо Фазоли, президент на консорциума.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg