EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ягодин: Прозрачност при депозити и кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ягодин: Прозрачност при депозити и кредити

mail13:40 | 09.04.2012прегледи 677 коментарикоментари 0


Състоянието на българските банки зависи изцяло от пазара и това неминуемо се отразява върху лихвената база. Ето защо хората имат нужда от ясни дефиниции на факторите, които могат да повлияят върху техните кредити, коментира зам.-председателят на Асоциацията на банките в България Асен Ягодин пред Нова телевизия. Той определи състоянието на родните банки като относително стабилно. Въпреки че са дъщерни дружества на големи европейски банки, те зависят все повече от условията у нас, допълни Ягодин. И поясни, че през последните години се наблюдава обратен процес на възстановяване на ресурси към Европа.
В качеството си на главен изпълнителен директор на единствената изцяло държавна банка- Българската банка за развитие, Ягодин каза, че от 2011 г. институцията провежда две нови програми, като по едната ще се гарантира фиксирана лихва от 7% за дългосрочни кредити до 100 млн. лева. По този проект ще се партнира със седем други банки.
Влиянието, което оказа финансовата криза върху икономиката на България, се отрази на решенията, които взима една банка кого и с колко да финансира. Сега институциите анализират по-задълбочено съответната фирма и състоянието й, но и самите компании вече са по-внимателни, обясни Ягодин. "Българските банки работят в конкурентна среда, която се определя от пазара, а това се прехвърля в цената на кредита", добави финансистът.
Той сподели, че се очаква нов проект по Програма за развитие на селските райони на стойност 335 млн. лева, с които ще бъдат гарантирани кредити за повече от 1.3 млрд. лева. Гаранционният фонд ще бъде реализиран до второто тримесечие на годината.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014