EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Явор Гечев: 90 ст. изкупна цена на млякото, 3.50 лв. в магазина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Явор Гечев: 90 ст. изкупна цена на млякото, 3.50 лв. в магазина

mail20:44 | 14.02.2023прегледи 832 коментарикоментари 0


По мое разпореждане в цялата страна започнаха засилени проверки за качеството на млякото, което се внася в страната. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев пред медии в село Устина.

„След разговори с животновъди и сигнали от тях вчера, днес вече сме на терен, за да проверяваме количествата мляко, които влизат в страната, включително и тези от Украйна и от други европейски държави“, добави още министърът.

И отбеляза, че цените не са прерогатив на Министерството на земеделието. „Ние бяхме първите, които поставихме проблема в Европейския съюз, считайки че източните държави плащат по-висока изкупна цена на млякото” каза той.

Според министъра има частична спекула при цените на млечните продукти. Не може прясното мляко да достига такива цени, коментира Гечев протеста на млекопроизводители в Хасково и попита как млякото на изкупна цена е 85-90 стотинки, а в магазина е над 3,50 лева.

Поне да са солидарни по веригата и самите производители да получават нормални цени, каза министърът. Той обяви, че от днес се проверяват количествата и качеството на млякото, което влиза в страната. Все по-голям е вносът от Украйна и България беше първата, която постави проблема в ЕС, че държавите, които са по-близо до нея, на практика плащат по-висока цена, коментира Гечев. По думите му в министерството се подготвя наредба по проследимост в цялата верига заради хигиената и качеството на храните. 

Явор Гечев посочи, че МЗ подготвя наредба за проследяемост по цялата верига, заради хигиената и качеството на храните, включително и заради сигналите за пшеницата от Украйна, както и по отношение на млякото. „Превеждаме два законопроекта, като черпим опит от колегите във Франция. Те са в защита на земеделските производители и в тях е записано, че цената на  производителя не може да се договаря, а нагоре по веригата да има пределни цени за преработка и на предлагане на пазара до крайния потребител“, обясни министърът.  

Той допълни, че България е много далеч от тези модели на регулация на пазара, и че Министерството на земеделието търси възможности за максимално бързо законово регламентиране на пазара. 

„Скоро ще се въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на храни – от производителя до щандовете в магазините. Това ще става онлайн, за да може да се засичат цените всеки ден и да се дава адекватна информация, къде се получават ценовите разлики“, обясни аграрният министър.

Явор Гечев информира, че МЗ е стартирало процедура по нотификация за предварително изплащане на 50% от украинската помощ. „В началото на следващата седмица ще бъде изпратена в Брюксел, за да може да се подпомогнат сега земеделските производители, включително и животновъдите. Чрез този  инструмент ще дадем аванс от 50% на земеделските производители, за да може да имат разполагаемост на средствата“, подчерта още Гечев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037