EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Юробанк отхвърли сливане

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Юробанк отхвърли сливане

mail09:31 | 24.04.2013прегледи 715 коментарикоментари 0


Бордът на директорите на Юробанк ще предложи на общо събрание на банката, което ще се състои на 30 април, увеличаване на акционерния капитал на стойност 5.8 млрд. евро да бъде изцяло осигурено от Гръцкия фонд за финансова стабилност (Hellenic Financial Stability Fund – HFSF), което ще доведе до незабавната рекапитализация на банката. Така Юробанк ще стане първата напълно рекапитализирана системна банка в рамките на следващата седмица. Това съобщава банката.
Така вероятно пропада сливане с Националната банка на Гърция (НБГ), каквато идея се обсъждаше от месеци.
„На 22 април Бордът на директорите на Юробанк се събра и прегледа, със съдействието на международните консултанти от Дойче банк и инвестиционното звено на Барклис Банк условията и фактите, относно възможностите за привличане на капитал от частни инвеститори. Бордът на директорите оцени спецификите на това действие и по-конкретно несигурността по отношение на това дали сливането с Националната банка на Гърция (НБГ) ще бъде осъществено или не, произтичащата невъзможност за точна оценка на инвестиционното предложение, както и отсъствието на десетки хиляди традиционни акционери на Юробанк, чиито 85% от акциите бяха обменени в резултат на доброволното търгово предложение от страна на НБГ.”, се аргументира бордът.
Освен това Юробанк възнамерява активно да участва в стратегическото преструктуриране чрез поглъщане на по-малки банки, които не са от системно значение.
В допълнение, ако съответните органи решат финално сливането с НБГ да не се осъществи, Юробанк ще подаде съгласно изискванията подробен бизнес план с цел привличане на частни и институционални инвеститори от Гърция и чужбина във възможно най-кратки срокове, както е предвидено в настоящата законова рамка на страната. Целта ще бъде допълнително увеличение на капитала на банката, адаптиране към новите условия и изисквания на местния и на международния пазар, както и запазване и увеличаване на стойността на компанията, което ще е от полза за гръцката икономика.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg