EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Юнкер:ЕС не е в добра форма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Юнкер:ЕС не е в добра форма

mail07:05 | 15.09.2016прегледи 778 коментарикоментари 0


ЕС не е в най-добрата си форма и има какво още да се желае в това отношение. Така оцени ситуацията в Съюза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в традиционната си годишна реч за положението на ЕС, предава германският телевизионен канал ZDF.
„Областите, в които ние не сме единни, са твърде много. А областите, в които ние работим съвместно, са твърде малко“, подчерта той пред депутатите в Европейския парламент в Страсбург. Но интеграцията не може да бъде извършена чрез принуда.
Люксембургският политик бе категоричен обаче: „Европа никога не трябва да се превръща в единна държава", защото тя процъфтява именно благодарение на своето разнообразие.

Той предложи да се удвои плана на ЕС за инвестиции от 315 млрд. евро на 630 млрд. евро до 2022 г. в опит да бъде даден тласък на икономиката. „Инвестициите означават работа. Днес предлагам удвояване на продължителността и силата на нашия инвестиционен фонд“, заяви Юнкер.
С цел стимулиране на инвестициите в ЕС, на 26 ноември 2014 г. ЕК обяви „План за инвестиции за Европа", т. нар. План „Юнкер". Планът предвижда мобилизиране на средства от публични и частни източници на финансиране, при което всяко евро от публичните средства се използва за генерирането на допълнителни частни инвестиции, без да се създава нов дълг.

За държавите-членки на ЕС настъпи време да приведат в съответствие отбранителните си способности, това бе друг акцент в неговата реч.
„Лисабонският договор позволява на членовете на ЕС, ако самите те пожелаят, да приведат отбранителните си способности в постоянна структурна форма. На мнение съм, че е дошло време да се възполват от тази възможност“, подчерта люксембургският политик пред депутатите в Европейския парламент в Страсбург.

Източник: АФП, Агенция Новости, ZDF

 


Тагове: Юнкер, ЕС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4189