EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Юнкер: минимални надници в целия ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Юнкер: минимални надници в целия ЕС

mail00:06 | 29.04.2009прегледи 828 коментарикоментари 0


unkerВъзможно е да се наложи мерките, предприети от Европейския съюз за справяне с икономическата криза, да бъдат премислени, ако не донесат резултати до 2010.Това заяви председателят на Еврогрупата, обединяваща страните от еврозоната, Жан-Клод Юнкер, цитиран от Reuters.
На конференция, организирана от европейските профсъюзи, Юнкер предвиди големи съкращения през тази година в ЕС и настоя световните лидери скоро да преминат към изпълнение на решенията, взети на срещата на Г-20 с цел справяне с най-голямата криза от десетилетия насам.
Той заяви, че всички финансови инструменти следва да бъдат регулирани, като бъдат въведени и минимални надници в целия ЕС, тъй като кризата показва това, което той определи като провала на англосаксонския модел на свободния пазар.
"Това как ще излезем от икономическата криза е нещо, което не ми е ясно. Не знам как ще излезем от кризата", каза Юнкер, който председателства месечните срещи на финансовите министри на 16-те страни от еврозоната.
"Това, през което преминаваме в момента е краят на англосаксонския laissez faire, на който обърнахме твърде голямо внимание. Смятам, че ни е нужна по-голяма регулация на финансовите пазари", добави той.
Юнкер каза още, че стотиците милиарди евро, обещани за финансово стимулиране от много от европейските правителства, са достатъчни за сега.
"Ако до 2010 видим, че не това не е достатъчно, ще трябва да го преосмислим. Да наливаме още средства сега би било преждевременно", каза той.
Юнкер повтори, че страните от ЕС трябва да спрат огромните разходи на фиска, които целят стимулиране на икономиките им, тъй като те повишават инфлацията и натоварват бъдещите поколения с по-високи данъци.
"Ние сме в процес на влизане в спирала на дълга..... Нека не унищожаваме това, което сме постигнали през последните десет години. Инфлацията е истинска опасност", каза той. Според него проблемът с лошите активи на банките трябва да бъде решен скоро, за да бъде възстановен притока на кредити на финансовите пазари, без който кризата не може да бъде преодоляна.
"Смятам, че тези банки трябва бъдат събрани в затъмнени стаи и да си кажат истината взаимно. Капиталистите нямат доверие един на друг", каза Юнкер.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101