EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЮНЕСКО да закриля БГ кулинарни продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЮНЕСКО да закриля БГ кулинарни продукти

mail09:50 | 27.02.2012прегледи 409 коментарикоментари 0


Няма търговско присъствие на български продукти в хранителните вериги в Париж. Това каза посланикът на България в Париж Марин Райков по време на Международния земеделски салон, съобщи  Министерството на земеделието и храните. Българските производители трябва да поддържат качество и количество, уточни посланикът. Представянето на страната ни в  това международно изложение е изключително важно, защото нашето участие ни поставя на земеделската карта на Европа. България трябва да рекламира продуктите си и да има ясна визия за хранително-вкусовата си промишленост, каза още посланикът. В света има недостиг на храни, а ние имаме потенциал за това и трябва да представяме различни наши продукти. Марин Райков подчерта, че България може да черпи опит от Франция по отношение на финансирането на животновъдството. Той припомни, че френските фермери получават почти половината от средствата на ЕС за земеделие.
Българските кулинарни продукти могат да влязат под световното културно наследство ЮНЕСКО. Това се отнася и за народното ни творчество, песни, танци и занаяти, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на Международния земеделски салон в Париж. Франция вече го е направила, като е вкарала своята кулинария под закрилата на Юнеско.
Наскоро френския министър на културата Митеран Фредерик обявил, че любимото му ястие българският таратор, посочи Боянова. На българския щанд тази година се представя и горнооряховския суджук, който вече е признат от ЕС като традиционен български продукт.
 


Тагове: храни, стоки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg