EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ю.Корея: Ключови индустрии губят конкурентоспособност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ю.Корея: Ключови индустрии губят конкурентоспособност

mail14:32 | 27.11.2018прегледи 988 коментарикоментари 0


Ключовите южнокорейски експортни индустрии ще загубят конкурентоспособността си на глобалния пазар през идните три години, защото китайските конкуренти настигат местните компании, предупреди център за анализи, цитиран от агенция Йонхап.

Проучването на Корейския институт за икономически изследвания е обхванало компании, свързани с осемте основни експортни индустрии на страната - полупроводници, продукти на нефтохимическата индустрия, кораби, автомобили, петролни продукти, стомана, дисплеи и мобилни устройства. Според изследването на института Южна Корея в момента е лидер в четири индустрии - мобилни устройства, дисплеи, преработен петрол и корабни индустрии. В тях тя изпреварва останалите страни, включително Китай. Според Корейския институт за икономически изследвания, ако Южна Корея получава 100 точки във всяка от тези индустрии, Китай има около 90.

В другите четири индустрии конкурентоспособността на САЩ в сектора с чиповете е 110, а Япония получава 110 за стоманата и 130 за автомобилите. Нефтохимическата индустрия на Саудитска Арабия получава рейтинг от 110, предаде БТА.

Очаква се обаче след 3 години Пекин да постигне 110 точки за мобилните устройства и дисплеите, както и да се изравни със Сеул за петролните продукти. Според прогнозите през тази година корейската корабостроителна индустрия ще остане единствената сфера, в която страната изпреварва останалите по конкурентоспособност.

Причините за спада в конкурентоспособността на Южна Корея се крият в неотдавнашното разпространение на протекционизма, засилената глобална конкуренция, свърхпредлагането, по-краткото работно време и противоречията между работниците и мениджърите, според Корейския институт за икономически изследвания.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905