EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЮИЕ:1 милион нови работни места до 2020

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЮИЕ:1 милион нови работни места до 2020

mail14:30 | 26.11.2013прегледи 788 коментарикоментари 0


Откриването на 1 милион нови работни места в Югоизточна Европа до 2020 г. представлява най-важната цел на стратегията Югоизточна Европа 2020 на Съвета за регионално сътрудничество, приета на министерска конференция в Сараево, съобщи пресслужбата на Съвета за регионално сътрудничество.
В конференцията участваха делегации и министри на икономиката от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия и Македония, представители на ЕК и на други регионални и международни организации. Генералният секретар на Съвета за регионално
сътрудничество Горан Свиланович изтъкна, че Югоизточна Европа 2020 е регионална стратегия, която обаче предвижда дейности на национално ниво. Тя се базира на развитието на цели сектори, като приоритетни са хранителната промишленост, производството на напитки и туризмът, чрез добро управление, отстраняване на търговските бариери и промоция на инвестициите в тези сектори.
Целта на стратегията Югоизточна Европа 2020 е подобряване на условията за живот в региона и връщане на конкурентоспособността и развитието в центъра на вниманието, при което е следвана отблизо визията на стратегия Европа 2020 на ЕС. В нея е подчертан общият стремеж на страните от Югоизточна Европа до 2020 г. да бъдат открити 1 милион нови работни места, като с това заетостта се увеличи от 39 до 44%; общият обем на стоковата размяна в региона да нарасне повече от два пъти - от 94 до 210 милиарда евро; брутният вътрешен продукт на човек от населението в региона да се повиши от 36 до 44% от средните стойности за ЕС и броят на хората с висше образование да се увеличи с 300 000 в рамките на работната сила.
Стратегията е подготвена от секретариата на Съвета за регионално сътрудничество с консултации с правителствата на страните от Югоизточна Европа, Европейската комисия и съответните регионални и международни институции, а мандатът за съставянето й е възложен от министрите икономиката на страните от региона. В Регионалния съвет за сътрудничество, базиран в Сараево, членуват 46 страни, организации и международни финансови институции, а участието му в стратегията Югоизточна Европа 2020 е финансирано от ЕС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg