EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Южнокорейския бизнес бойкотира японския

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Южнокорейския бизнес бойкотира японския

mail13:02 | 17.07.2019прегледи 980 коментарикоментари 0


Десетки собственици на малки южнокорейски компании призоваха да се бойкотират японските потребителски стоки в знак на протест срещу търговските ограничения за високотехнологичния износ, наложени от Токио, предаде Асошиейтед прес.
Президентът на корейската Март асосиейшън (Mart Association) Ким Сунг-мин призова собствениците на магазини да бойкотират търговията с японски стоки, докато Токио не се извини за търговските ограничения и не ги отмени. Други протестиращи държаха табели, на които се четеше: "Нашият супермаркет не продава японски стоки".
Южна Корея се опасява, че затегнатият японски контрол за износа на фотоустойчиви и други светлочувствителни материали, които се използват основно за производството на полупроводници и екрани, би могъл да засегне икономиката на страната, която е зависима от износа.
Мярката на Токио, която влезе в сила по-рано този месец, разпали обществения гняв в Южна Корея, където мнозина са убедени, че Япония все още не си е признала изцяло отговорността за жестокостите, които е причинила по време на колониалната окупация на Корея от 1910 до 1945 година.
Хиляди корейци подписаха петиции, качени на сайтове на президентската администрация. Те призовават за бойкот на японските стоки и пътуванията до Япония, както и за това Южна Корея да пропусне Летните олимпийски игри в Токио догодина. Търговците на дребно съобщиха, че има лек спад в продажбите на японска бира.
Южна Корея планира да подаде оплакване в Световната търговска организация (СТО) и ще повдигне въпроса на Общия съвет на СТО в Женева идната седмица, обяви вчера министерство на търговията, промишлеността и енергетиката.
Миналата седмица администрацията на президента на Южна Корея Мун Дже-ин предложи разследване, което да бъде направено от Съвета за сигурност на ООН или друг международен орган и да провери контрола върху износа,наложен както от Южна Корея, така и от Япония. Сеул продължава да отрича японските обвинения, че не може да му се има доверие да прилага точно санкциите срещу Северна Корея. /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1857