EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Южно съседство: Нова програма за Средиземноморието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Южно съседство: Нова програма за Средиземноморието

mail13:06 | 11.02.2021прегледи 410 коментарикоментари 0


За да се даде нов тласък и да се укрепи стратегическото партньорство между Европейския съюз и неговите партньори от южното съседство, Европейската комисия и върховният представител приеха днес съвместно съобщение, предлагащо амбициозна и иновативна нова програма за Средиземноморието.

Новата програма се основава на убеждението, че чрез съвместна работа и в дух на партньорство, общите предизвикателства могат да бъдат превърнати във възможности от взаимен интерес за ЕС и южните му съседи. Тя включва специален икономически и инвестиционен план с цел стимулиране на дългосрочното социално-икономическо възстановяване в южното съседство. В рамките на новия Инструмент на ЕС за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество (ИССРМС) за периода 2021—2027 г. ще бъдат отпуснати до 7 милиарда евро за изпълнението на програмата, което би могло да мобилизира до 30 милиарда евро частни и публични инвестиции в региона през следващото десетилетие.

Върховният представител/заместник-председател на Комисията Жозеп Борел заяви: Настоящото съобщение изпраща изключително важно послание за значението, което отдаваме на нашите южни съседи. Засиленото средиземноморско партньорство продължава да бъде стратегически императив за Европейския съюз. Двадесет и пет години след Декларацията от Барселона и 10 години след Арабската пролет предизвикателствата в Средиземноморието, много от които произтичат от световните тенденции, продължават да будят безпокойство. За да се справим с тези предизвикателства, трябва да подновим взаимните си усилия и да действаме в тясно сътрудничество като партньори в интерес на всички нас. Именно това е целта на тази нова програма. Ние сме решени да работим заедно с нашите южни партньори по тази нова програма, която ще се съсредоточи върху хората, особено жените и младите хора, и ще им помогне да осъществят надеждите си за бъдещето, да се възползват от правата си и да изградят мирно, сигурно, по-демократично, по-екологосъобразно, проспериращо и приобщаващо южно съседство.

Комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи добави: С обновеното партньорство с южното съседство представяме ново начало в отношенията ни с нашите южни партньори. Основано на общи интереси и общи предизвикателства; разработено съвместно с нашите съседи. То показва, че Европа иска да допринесе пряко за дългосрочна визия за просперитет и стабилност на региона, особено при социалното и икономическото възстановяване от кризата, предизвикана от COVID-19. В диалог с нашите партньори определихме редица приоритетни сектори — от създаването на растеж и работни места до инвестирането в човешки капитал и доброто управление. Считаме, че миграцията е общо предизвикателство, по което сме готови да работим заедно за борба с незаконната миграция и контрабандистите на хора съвместно с нашите партньори, тъй като това е риск за всички нас. Ще работим заедно, за да постигнем реална промяна на място в полза както на нашите съседи, така и на Европа!

Новата програма се основава на пълния набор от инструменти на ЕС и предлага да се обединят силите в борбата с изменението на климата и ускоряването на екологичния и цифровия преход, както и да се използва техния потенциал, за да се поднови ангажиментът към споделените ценности, да се работи съвместно по отношение на принудителното разселване и миграцията и да се укрепи единството и решимостта на ЕС, неговите държави членки и южните съседни партньори за насърчаване на мира и сигурността в Средиземноморския регион. Новата програма е съсредоточена върху пет области на политиката:

  • Човешко развитие, добро управление и върховенство на закона: подновяване на споделения ангажимент към демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и отговорното управление;
  • Устойчивост, просперитет и цифров преход: подкрепа за издръжливи, приобщаващи, устойчиви и свързани икономики, които създават възможности за всички, особено за жените и младите хора;
  • Мир и сигурност: предоставяне на подкрепа на държавите за справяне с предизвикателствата в областта на сигурността и намиране на решения на продължаващите конфликти;
  • Миграция и мобилност: съвместно преодоляване на предизвикателствата на принудителното разселване и незаконната миграция и улесняване на безопасните законни пътища за миграция и мобилност;
  • Екологичен преход: устойчивост спрямо изменението на климата, енергетика и околна среда: използване на потенциала на нисковъглеродното бъдеще, защита на природните ресурси на региона и генериране на екологосъобразен растеж.

Специален икономически и инвестиционен план за южните съседи има за цел да гарантира, че качеството на живот на хората в региона се подобрява и че икономическото възстановяване, включително след пандемията от COVID-19, не пренебрегва никого. Планът включва предварителни водещи инициативи за укрепване на устойчивостта, изграждане на просперитет и увеличаване на търговията и инвестициите в подкрепа на конкурентоспособността и приобщаващия растеж. Зачитането на правата на човека и върховенството на закона са неразделна част от нашето партньорство и са от съществено значение за гарантиране на доверието на гражданите в институциите.

Контекст

През 1995 г. с Декларацията от Барселона беше поставено началото на евро-средиземноморското партньорство с цел създаване на пространство на мир, споделен просперитет и кадрови и културен обмен. Последният преглед на европейската политика за съседство се състоя през 2015 г.

Двадесет и пет години по-късно Средиземноморският регион е изправен пред редица предизвикателства, свързани с управлението, социално-икономическия климат, околната среда и сигурността, изострени от пандемията от COVID-19. През декември 2020 г. Европейският съвет подчерта необходимостта от разработване на нова програма за южното съседство и заяви, че очаква съвместното съобщение.

Новата програма за Средиземноморието ще направлява политиката на ЕС по отношение на региона и многогодишното програмиране в рамките на новия Инструмент на ЕС за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество (ИССРМС) на регионално и двустранно равнище. ЕС ще извърши междинен преглед на съвместното съобщение до 2024 г.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg