EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Южна Корея ще търгува свободно с ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Южна Корея ще търгува свободно с ЕС

mail11:32 | 06.10.2010прегледи 852 коментарикоментари 0


На среща на върха ЕС- Южна Корея днес в Брюксел ще бъде подписано споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Южна Корея, съобщиха световните агенции.
На подписването ще присъства южнокорейският президент И Мюн-бак. Споразумението е първият подобен документ между ЕС и търговски партньор в Азия, отбелязва Асошиейтед прес. То ще влезе в сила на 1 юли 2011 година.
Документът ще влезе в сила предварително даже ако не бъде ратифициран от парламентите на всичките 27 страни членки, посочва К2Капитал. Очаква се споразумението да има колосален икономически ефект и за двете страни, тъй като ЕС е вторият търговски партньор  на Република Корея.
Споразумението предвижда поетапна отмяна на митата за голяма част от промишлената и селскостопанската продукция за определен период от време. Европейските автомобилостроителни компании обаче, особено италианските,  се обявиха против намаляване на
европейските мита за южнокорейски автомобили с 10 на сто, което ще ги направи по-евтини и конкурентоспособни.
Затова при ратифицирането на текста в Европейския парламент евродепутатите ще трябва да приемат "предпазна клауза" за автомобилния сектор, уточнява Франс прес. Тази клауза предвижда европейците да ползват специален механизъм, ограничаващ реимбурсирането на митата в случай на рязко нарастване на вноса на корейски автомобили, изработени отчасти с елементи, произведени в други страни. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg