EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Южен поток" спрян, остра реакция от Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Южен поток" спрян, остра реакция от Русия

mail06:00 | 09.06.2014прегледи 1480 коментарикоментари 0


„Проектът „Южен поток” ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по- нататък“, заяви министър-председателят Пламен Орешарски след среща в София със сенаторите от Конгреса на САЩ Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи. Той отбеляза, че в момента има запитване от страна на ЕК и по този повод е спряна по- нататъшната работа. „В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по- нататъшната работа. Разпоредил съм да спрат действия по старта на изграждането до уточнения на процедурата с Брюксел“, добави Орешарски.

Попитан дали вижда опасност български компании, които сътрудничат в изграждането на Южен поток да попаднат в списъците със санкционирани компании, сенатор Маккейн изрази надежда, че въпросът за "Южен поток" ще се реши в координация с европейците и фирми, които са подложени на санкции няма да участват. „Надяваме се това да се реши от България и от ЕС в координация между тях“, каза сенаторът и добави, че би искал да види по- малко руско участие по въпроси относно Южен поток.

Решението за прекратяване на работата по „Южен поток” е чисто политическо и в него няма никакъв здрав смисъл и икономическа логика, заяви първият заместник-председател на комисията по природните ресурси към руската Държавна дума Валерий Язев, предаде ИТАР-ТАСС.
„Европейската комисия е нелогична в своето поведение, колкото повече разклонения има газопровода, толкова по-голяма е енергийната сигурност на Европа. Да се противопоставя някой на такъв международен, подчертавам , не руски проект, като „Южен поток” е съвършено абсурдно”, заяви Язев.
„Това е изгодно само на САЩ: да оставят Европа без евтин достъпен газ. По този начин конкурентноспособността на европейската икономика още повече ще отслабне. Сега остротата на политическата криза в Украйна ще утихне, ще започнат да се успокояват и Америка и Европа и ние ще се върнем към тази тема, ще строим „Южен поток”, добави той.

Позицията на министър Стойнев

Споровете за българската част на "Южен поток" са по-скоро юридически, коментира икономическият министър Драгомир Стойнев, като припомня, че европейски експерти ще бъдат в София по този повод в края на седмицата. Вече са готови първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на Европейската комисия относно провеждането на търга, междуправителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток", казва министър Стойнев.
В позицията си, изпратена до медиите, той подчертава, че вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта "Южен поток" и необходимостта от него и уверява, че ние не сме се отказали от него. "Южен поток" изглежда по-скоро необратим като европейски проект", е озаглавен коментарът на Драгомир Стойнев, поместен и в сайта на МИЕ. Ето и пълният текст:
За една година изпълних своята задача и придвижих проекта "Южен поток" на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта "Южен поток" и необходимостта от проекта "Южен поток". В рамките на ЕС благодарение на усилията ми има консолидирана позиция "за" проекта на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия. Ние ще я препотвърдим по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата. Комисарят Йотингер чрез тази обща позиция бе ангажиран да преговаря с руската страна не дали, а как да се реализира проектът. Това беше ефективният ход - обща позиция "за" "Южен поток" и отстояването му чрез ЕК. Само отделни усилия на страните не биха били достатъчни. Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ, казват "по-малко руско участие в проекта" и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично за проекта – 64% от българите го одобряват.
Ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции – проектът "Южен поток" изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст.
Това се отнася и за българската част на трасето, където въпросите са по-скоро юридически. По тях се работи. Европейски експерти ще бъдат в София по темата за законодателните промени за морската част в края на седмицата. Вече са готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, Междуправителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток".
Не виждам разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т.е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Когато пристигна в България ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел.
Аз бях първият, който поиска консенсус между политическите сили по темата "енергетика" и стратегическите проекти, по които работим, за да има устойчивост и в следващи управления. Въпросът е доколко те са готови безпристрастно и без партийни амбиции да водят този диалог.

EN.bg припомня, че на 3 юни ЕК започна наказателна процедура срещу България във връзка с изглаждането на газопровода. Според ЕК България не е спазила законодателството в областта на обществените поръчки. "Основната ни тревога е, че дружеството "Южен поток-България" е получило договор да проектира, финансира, изгради и използва газопровода без прозрачна и конкурентна процедура, необходима за подобни случаи. Европейското законодателство предвижда правила за прозрачност, недискриминация и еднакво отношение" каза говорителят на еврокомисаря по конкурентноспособност,  Коломбани. Второто ни опасение е, че междуправителственото споразумение (на София с Москва - бел. кор.) предвижда договори с подизпълнители, които могат да бъдат сключени с предпочитание към български и руски дружества, без публикация в Официалния вестник на ЕС. Това също е в разрез с европейските правила за обществените поръчки, заяви говорителят. Правителството има срок от един месец за отговор.

EconomyNews.bg припомня, че на 31 октомври 2013 година бе обявен конкурс за строител на газопровода "Южен поток", който обаче не бе проведен по правилата на Закона за обществените поръчки (ЗОП), тъй като БЕХ заяви, че няма нужда от подобна процедура. Имаше две процедури по обявяване на конкурса, първата на 31 октомври, по-късно отменена, вторият опит бе проведен в рамките на 10 дни – на 21 декември м.г. се обявява конкурс, краен срок за подаване на офертите бе 10 януари т.г.
На 24 май т.г. стана извествен победителят - "Стройтрансгаз консорциум" ДЗД. Половината акции в консорциума се държат от руската компания "Стройтрансгаз", чийто мажоритарен собственик е Генадий Тимченко. Фирмата неотдавна представи оферта за придобиване на акции от БЕХ, който държи 50% от „Южен поток България". Другите 50% в консорциума имат пет български фирми, обединени в акционерно дружество "Газпроект Юг". В него влизат "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг"./ обновена
 снимка:МС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg