EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Южен поток" в Сърбия стартира през декември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Южен поток" в Сърбия стартира през декември

mail10:30 | 31.10.2012прегледи 450 коментарикоментари 0


Общото събрание на акционерите на компания "Южен поток Сърбия" прие окончателното инвестиционно решение за строителство на газопровода "Южен поток", с което Сърбия стана първата страна, започнала инвестиционната фаза на този проект, съобщи днес генералният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович, цитиран от Танюг.
Това решение е гаранция, че "Южен поток" наистина ще се строи, както бе обещано, каза Баятович на пресконференция след заседанието на акционерите, като уточни, че строителството ще започне през декември. Акционери в компания "Южен поток Сърбия" са "Сърбиягаз" и руският "Газпром". По първоначални оценки строителството на газопровода на територията на Сърбия ще струва 1,7 милиарда евро, а трасето през Сърбия ще бъде дълго 470 километра.
Планирано е газопроводът да бъде пуснат в действие през декември 2015 г. и капацитетът му да бъде около 40 милиарда кубически метра газ годишно, съобщи Баятович. Газопроводът ще влиза в Сърбия при Зайчар, ще излиза при Суботица и ще има разклонения към Босна и Херцеговина и Хърватия. На пресконференцията в Белград бе съобщено, че до 15 ноември окончателно инвестиционно решение трябва да приемат и останалите страни участнички в проекта Южен поток - Унгария, Словения и България. По-рано днес сръбският премиер Ивица Дачич съобщи, че през декември ще посети Русия във връзка с преговорите за строителството на "Южен поток" и ще разговаря с Владимир Путин и Дмитрий Медведев дали Москва ще предостави на Белград кредит от 1 милиард евро.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg