EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Юж. Корея ще забрани кучешкото месо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Юж. Корея ще забрани кучешкото месо

mail12:35 | 21.11.2023прегледи 787 коментарикоментари 0


Южна Корея възнамерява да забрани консумацията на кучешко месо и така да сложи край на един древен обичай, който обаче в днешно време е обект на сериозни критики, предаде Ройтерс.

"Време е да прекратим противоречията и конфликтите, съпътстващи консумацията на кучешко месо, като изрично го забраним", заяви Ю Йой-дун от управляващата Партия на народната власт по време на среща със защитници на правата на животните.

Законопроект за забраната на консумацията на кучешко месо ще бъде внесен до края на годината, а Ю посочи, че очаква той да бъде подкрепен и от опозицията.

Министърът на селското стопанство Чун Хван-кюн заяви, че забраната ще бъде въведена бързо, а на индустрията ще бъде оказана максимална подкрепа за закриването на бизнеса. Предвиден е тригодишен гратисен период и финансова подкрепа, за да могат "кучешките ферми" да се преориентират към отглеждане на други животни.

Предишните опити за затваряне на сектора не успяха поради масовите протести на фермери и ресторантьори.

Според правителствени данни в Южна Корея има 1150 ферми за кучета, 343 кланици, 219 дистрибутори на кучешко месо и 1600 ресторанта, които го сервират.

Консумацията на кучешко месо е древен обичай на Корейския полуостров, за който се вярва, че спасява от лятната жега. Той обаче се практикува все по-рядко и най-вече от по-възрастни хора и в отделни ресторанти.

Проучване на "Галъп" от 2022 г. показва, че 64 на сто от южнокорейците са против консумацията на кучешко, а едва 8 на сто са го похапвали. През 2015 г. над едва четвърт от жителите на Южна Корея са яли кучешко, показва същото проучване.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg