EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЮАР ще увеличи износа на цитруси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЮАР ще увеличи износа на цитруси

mail10:35 | 05.04.2024прегледи 665 коментарикоментари 0


Република Южна Африка очаква да увеличи износа на цитрусови плодове тази година, тъй като по-младите дървета започват да раждат и допринасят да се компенсира въздействието на инфраструктурните предизвикателства и по-високите разходи за вложени ресурси, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Националната асоциация на производителите.

Вторият по големина износител на цитрусови плодове в света след Испания се бори с криза с осигуряването на електричество, причинена от честите повреди на остарелите електроцентрали, захранвани с въглища.

Неефективността на железопътния транспорт и пристанищата поради липсата на инвестиции в държавната логистична фирма "Транснет" (Transnet) също нарушава южноафриканския износ на суровини.

Но 12% увеличение на износа на портокали до 58 милиона кашона и 14 % скок в доставките на грейпфрути до 16,7 милиона кашона, отчасти дължащи се на доставките за Китай, се очаква да увеличат доставките на световните пазари тази година, каза в изявление председателят на Асоциацията на производителите на цитрусови плодове в Южна Африка (CGA) Джъстин Чадуик.

Южна Африка, която изпрати 165,1 милиона кашона цитрусови плодове миналата година, е изправена и пред предизвикателства, свързани с разпоредбите на ЕС, изискващи засилено студено третиране на изнасяните цитрусови плодове поради опасения относно фалшивия молец – вредител, често срещан в страните от Субсахарска Африка, и черните петна по цитрусовите плодове – гъбична болест, която оставя тъмни петна по тях.

Асоциацията на производителите на цитрусови плодове в Южна Африка оказва натиск върху правителството на страната да призове за създаването на независима група, която да се произнесе по първата жалба в Световната търговска организация (СТО), подадена през 2022 г. срещу мерките на ЕС за фалшивия молец.

Браншовата организация поиска от южноафриканското правителство и да подаде друга жалба в СТО срещу ЕС относно разпоредбите за черните петна по цитрусите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165