EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЮАР: Обсъждат климатичните промени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЮАР: Обсъждат климатичните промени

mail14:10 | 24.11.2011прегледи 464 коментарикоментари 0


На конференцията на ООН относно изменението на климата, която започва на 28 ноември в Дърбан, Южна Африка, трябва да бъде постигнато съгласие за пътна карта и краен срок за окончателното договаряне на амбициозна, всеобща и правно обвързваща глобална рамка за действия от страна на всички големи икономики в областта на климата. Постигането на съгласие за тази пътна карта е едно от уверенията, които Европейският съюз изисква за встъпването във втори период на поемане на задължения съгласно Протокола от Киото. На конференцията също така трябва да се постигне оперативност на решенията, взети миналата година в Канкун, Мексико, както и да се разгледат някои основни проблеми, останали нерешени на тази предходна конференция. Това трябва да доведе до балансиран пакет от решения, приемливи за всички страни.
ЕС ще докладва в Дърбан за постигнатия напредък при осигуряването на финансиране за "бърз старт" в областта на климата в размер на 7,2 милиарда евро, предвидено за развиващите се страни за периода 2010-2012 г. Две трети от общата сума - 4,68 милиарда евро - са осигурени до този момент. Европейският комисар за действията в областта на климата Кони Хедегор заяви: "ЕС е готов за постигането на глобално споразумение в Дърбан. Факт е, обаче, че други икономики, като тези на САЩ и Китай, не са. Нека го заявим ясно: ЕС подкрепя Протокола от Киото. Но един втори период на поемане на задължения съгласно Протокола с участието само на ЕС, чийто дял от глобалните емисии е 11процента, е очевидно недостатъчна мярка за климата. Това не може да се отчете като успех на Конференцията в Дърбан. Ключовият въпрос е: кога останалите страни ще последват този пример? Днешният взаимнозависим свят обуславя необходимостта от глобални действия на всички страни в областта на климата. Основният въпрос в Дърбан е да се отиде по-далеч от договореностите в Киото. Затова ЕС би могъл да приеме втори период на поемане на задължения съгласно Протокола от Киото, ако получи уверения от другите страни с големи емисии, че ще го последват. В Копенхаген държавните ръководители се ангажираха да останат под нивото от 2рC. Дошъл е моментът да го докажат."
Полският министър на околната среда Марчин Королец, чиято страна в момента председателства Съвета на Европейския съюз, заяви: "ЕС е готов да приеме втори период на поемане на задължения съгласно Протокола от Киото, ако бъдат приети нашите условия. Освен съгласуването на пътна карта, екологосъобразните мерки, заложени в Протокола от Киото, трябва да бъдат засилени, както и да бъдат създадени нови пазарни механизми, за да помогнат на страните с бързо развиващи се икономики да намалят емисиите при минимални загуби. На конференцията трябва да се вземат и решения за реализация на миналогодишните споразумения от Канкун, както и да се разгледат някои важни пропуски в тях."
 


Тагове: климат, ЮАР, ЕС, ООН
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1043