EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Щурмът на банките в Египет продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Щурмът на банките в Египет продължава

mail17:30 | 07.02.2011прегледи 525 коментарикоментари 0


Втори пореден ден в Египет се наблюдава голям наплив на клиенти към различните частни и държавни банки, които отвориха врати в неделя след като известно време не работеха, съобщава електронното издание на в. Ведомости. В същото време по-голямата част от обменните бюра остават затворени, независимо, че служителите им продължават да ходят на работа.
„Всички чакат да видя както ще се случи с курса на паунда,” пояснява служител от чейндж бюро, цитиран от изданието. Обменните бюра на международното летище в Кайро продължават да работят.
В понеделник курсът на египетския паунд се понижи спрямо основните световни валути, приближавайки важната психологическа граница от шест паунда за долар. Така в средата на деня 1 долар се разменяше за 5,945 египетски паунда по курса на Националната банка на Египет. До кризата 1 долар се разменяше за 5,83 египетски паунда.
В същото време в Египет работят само отделни клонове на банки, заради притеснения около сигурността. Очаква се след седмица банковата система в страната да започне да работи на пълни обороти. Остава в сила ограничението за теглене до $ 10 000 или 50 000 египетски паунда на ден. За превод на активи към чужбина няма ограничения.
В Египет все още не правят изчисления на загубите от безредиците в страната, резултат от политическата нестабилност. Според мнението на чуждестранните експерти „страната на пирамидите” губи заради кризата около 300 млн. евро дневно. Предполага се, че само от туризма Египет е загубила приблизително около 1млрд. долара, заради отлива на туристи през последните дни.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg