EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Египетските банки остават затворени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Египетските банки остават затворени

mail10:50 | 31.01.2011прегледи 708 коментарикоментари 0


Египетските банки ще останат затворени за втори ден в понеделник заради влошената сигурност в страната. Това съобщи заместник управителят на Централната банка Хишам Рамез, предаде БНР.
"Понеделник ще бъде неработен ден заради ситуацията със сигурността", съобщил по телефона за Ройтерс Рамез.
Борсата в Египет също обяви, че ще остане затворена.
Египтяните протестират за шести пореден ден с настояване за оставка на президента Хосни Мубарак.
Днес американското посолство в Кайро започва евакуация на американците от Египет с полети до Атина, Никозия и Истанбул.
Вашингтон за първи път промени тона по отношение на събитията в африканската страна, след като досега американските власти изтъкваха стабилността на управлението на президента Хосни Мубарак. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова в телевизионно интервю за мирен преход към истинска демокрация:
„Искаме да станем свидетели на нормален преход, така че да няма пренебрегнати и отхвърлени, така че да има добре обмислен план, който ще доведе до демократично управление с активно участие”.
Египетският президент възложи на новия премиер Ахмед Шафик задачата да насърчи демокрацията чрез диалог с опозицията и да възстанови доверието в икономиката на страната. В писмо до Шафик президентът заяви, че приоритет на новия премиер ще е контролът над инфлацията и създаването на работни места. Мубарак настоя правителството да превърне възстановяването на спокойствието и стабилността в страната в свой първостепенна задача.
От днес полицейският час в Египет ще бъде удължен, като ще започва по-рано - от 3 следобед до 8 сутринта на следващия ден, съобщи държавната телевизия. В страната има висока безработица и корупция, а цените на основните хранителни продукти растат. Многохилядни митинги имаше снощи в редица египетски градове.
Опозиционният лидер Мохамед ел Барадей наруши заповедта за домашен арест и говори на митинга в Кайро. По-рано в интервю за Си Ен Ен той заяви, че президентът Хосни Мубарак трябва да подаде оставка:
„Това няма да приключи, докато Мубарак не си тръгне още днес, докато не постигнем съгласие с армията за съставяне на правителство на националното единство и докато армията не овладее улицата. Ако направим тези три стъпки и гарантираме основните нужди на хората ще имаме един гладък преход”, каза Барадей.
В изявление на българския външен министър Николай Младенов се посочва, че България категорично осъжда използването на насилие срещу протестиращите и изказва съболезнования за всички, които загинаха през последните дни.
В Египет има над 200 българи, но на този етап не се налага евакуацията им, въпреки че такъв план се разработва от Министерство на външните работи.
Редица страни, обаче, подготвят или вече са дали ход на евакуацията на своите граждани от Египет.
Япония и Канада организират чартърни полети за изтеглянето на гражданите си от Египет заради продължаващите антиправителствени протести. 500 японски туристи са блокирани на летището в Кайро. 700-800 канадски граждани ще бъдат евакуирани днес с полети до Лондон, Париж или Франкфурт. Саудитска Арабия е организирала 33 полета, за да върне гражданите си у дома. Великобритания предупреди да се избягват Кайро, Александрия, Суец и Луксор, но туроператори заявиха, че курортите на Червено море, където са повечето британски туристи, са спокойни. Русия има 40 хиляди туристи в Египет и засега не е обявила планове за тяхната евакуация.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg