EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Щонов: Цената на 7-ми блок = 15% от БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Щонов: Цената на 7-ми блок = 15% от БВП

mail06:15 | 18.08.2014прегледи 3318 коментарикоментари 0


Цялата стойност на проекта за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще е над 15% от брутния ни вътрешен продукт и целият риск ще е за страната ни - това каза министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, цитиран от БНР. Той допълни, че служебното правителство няма да предприеме действия по споразумението с американската компания "Уестингхаус" за бъдещата ядрена мощност. Същевременно Щонов посочи, че проектът за газопровода "Южен поток" почти не носи риск за страната ни, а въпросът е как да отговаря на изискванията на Европейския съюз. Министърът каза още, че хранилището в Чирен е пълно 75% и се търсят пари, за да бъде запълнено до края. Така, при евентуално прекъсване на доставките на синьото гориво при криза между Русия и Украйна, ще имаме запаси, които ще стигнат за 3-4 месеца.

Часове след изказването на министър Щонов, "Уестингхаус" излезе с изявление.

Прогнозната цена на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" е под 10 процента от БВП на България. Според вицепрезидента на "Уестингхаус" Майк Кърст, стойността на генериращата мощност ще бъде по-ниска от всички останали налични алтернативи за произвоство на електроенергия.

БВП на България в момента е около 80 милиарда лева, което означава, че според заявеното от "Уестингхаус", седми реактор в Козлодуй към днешна дата би струвал 8 милиарда лева, а според прогнозата на министър Щонов - 12 милиарда лева, изчислява БНР. Преди няколко дни директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов прогнозира цена от 5 милиарда и 300 милиона долара, чиято левова равностойност почти съвпада с очакванията на "Уестингхаус".

Въпросът за цената на 7-ми блок отново излезе на дневен ред при представянето на заместниците на служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Антон Павлов ще отговаря за енергeтиката, Ирена Младенова - за икономиката и ОП "Конкурентоспособност", досегашният заместник-министър Бранимир Ботев ще продължи да отговаря за туризма.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов, който е с ресор "Енергетика", посочи четири основни приоритета в работата си. По думите на Щонов заместникът му е експерт с дългогодишен опит в сектора, много добре познаващ индустрията, който може да помогне при започналите промени в енергетиката.
Като първи приоритет Антон Павлов посочи постигането на прозрачност в управлението на държавните енергийни дружества. Според него работата ще започне от прозрачността в търговете за продажба на електрическа енергия, съобщи БТА.
Втора задача в енергийния сектор е осигуряване на ефективната работа на енергийния борд, така че от него да се постигнат съгласие и работещи решения, посочи заместник-министърът.

Трета задача е ускореното завършване на междусистемните газови връзки със съседните ни страни. Като приоритетна беше посочената газовата връзка с Гърция.
Като четвърта задача беше посочена подготовката на енргийната ни система за работа при зимни условия.

/обновена/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg