EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще фалират ли наистина САЩ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще фалират ли наистина САЩ?

mail16:50 | 20.04.2011прегледи 2366 коментарикоментари 1


Марк Шириц в. Zeit

Началото на залеза
Може би някой ден датата 18 април 2011 година ще влезе в учебниците по история като деня, в който започна залезът на господството на Запада. Във всички случаи обаче това е денят, в който стана така, че най-важният бастион на западната цивилизация понесе поражение. За първи път международната рейтингова агенция Standard & Poor's публично изрази съмнение в кредитоспособността на Съединените американски щати. Новината помете финансовите пазари като бомба - САЩ все пак не само са "световен гарант на реда", но и страната, която емитира водещата световна валута и бди над най-важния пазар на облигации в света.
Световните инвестиции в САЩ
Инвеститори от цял свят, и най-вече от Китай, са вложили парите си в американски дългови книжа. В сравнение с евентуален фалит на САЩ гръцката криза би била детска игра. Правителството във Вашингтон реагира по същия начин, по който по-рано реагираха правителствата в Атина, Дъблин, Мадрид и Лисабон - обвиниха вестоносеца за лошата новина. Напоследък често се обсъжда особената сила на частните рейтингови агенции като Standard & Poor's да издават присъди, но
все пак е неоспоримо, че най-голямата икономика в света, която е и последната суперсила, има проблем с дълга. Това е нещо повече от резултат от огромната програма за стимулиране на икономиката и пакетите за спасяване на банките, от които правителството дори спечели пари. По-голямо значение има фактът, че американската държава от години страда от хроничен недостиг на финанси - скъпи войни, растящи разходи за социални плащания, към които се прибавят намаляващи данъчни ставки. Просто всичко това не се връзва.
Приходите: САЩ = Румъния
През 2007 година, още преди кризата, квотата на държавните приходи на САЩ бе равна на румънската, а равнището на бюджетните разходи - на разходите на Ирландия. САЩ все още са богата страна и има начини да излязат от кризата - приходите трябва да се изведат на равнището на разходите (плана на демократите) или разходите да се изравнят с приходите (плана на републиканците). Казано по друг начин - държавата да се свие или данъците да се повишат. Някога правителството на Бил Клинтън успя да консолидира държавния бюджет, съчетавайки двата подхода. Сега обаче тонът, с който се разговаря във Вашингтон, е по-суров и е съмнително дали политическите лагери в "разгорещения" климат на столицата ще успеят навреме да се обединят около възможен компромис, което е и най-важната причина за предупреждението, направено от Standard & Poor's.
Сигурно е обаче, че разрешаването на проблемите ще отнеме години. През този период негативните заглавия на вестниците ще разтърсват пазарите, точно както вече близо година става с кризата в Южна Европа. Подобно на последиците от катастрофата в японската АЕЦ "Фукушима", събитията за известно време ще държат световната икономика "със затаен дъх". Дори ако в крайна сметка голямата катастрофа в САЩ и други страни бъде избегната, скоро няма да има неколкогодишна фаза на относително спокойствие, подобна на периода преди избухването на голямата криза. На финансовите пазари започна ерата на непредвидимост, която ще продължи още дълго.
 


 
Коментари
 
Atanas - 22-04-2011 г. 15:33:21

Напълно нормално за капитализма е да има криза. Не може определена върхушка да много пари и да дава малко на народа. Нали народа, чрез купуване на стоките, принадлежащи на богатите, дава парите си на тях. И тогава, с годините, парите се складирват в богатите, а бедните , като нямат пари, не купуват. Правителството и да вдига данъците, няма какво да вземе, защото работещите ги уволняват, работата им не е нужна, защото на пазара има много стока , а няма кой да купува.Така правителството няма пари за издръжка на управлението си, няма пари за безработни , пенсионери и др. слоеве от населението. И става криза , както беше в САЩ през трийсетте години. Всичко е закономерно. Макар че САЩ живее на кредит за сметка на другите държави, и печата долари без покритие, няма спасение. А пък те са и безочливи, при всичкия си дефицит на средства, тръгнали да водят война с една малка държава, като се намесва във вътрешните и работи. А може би някои от американските управляващи имат умствени проблеми? Ами да се лекуват, не случа

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg