EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ще се продава ли "Сахалин-2"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще се продава ли "Сахалин-2"?

mail17:40 | 26.04.2022прегледи 821 коментарикоментари 0


Енергийният гигант "Шел" води преговори с китайски компании за продажбата на своя дял в големия газов проект "Сахалин-2", предаде Ройтерс, като се позова на информация на в. "Дейли телеграф".

Британско-нидерландската компания преговаря с китайските държавни дружества Си Ен Оу Оу Си (CNOOC), "Чайна нешънъл петролиъм" (China National Petroleum) и "Синопек" (Sinopec) за 27,5 процента, които държи в проекта за втечнен природен газ.

"Сахалин-2" е контролиран и управляван от "Газпром", а освен "Шел" в проекта участват и японските "Мицуи" (Mitsui) и "Мицубиши" (Mitsubishi).

Разговорите с китайските компании се водят за продажбата на дела на "Шел" на една, две или дори и на трите заедно, посочва "Дейли телеграф". "Шел" не изключва възможност делят да бъде продаден и на други компании.

Говорител на "Синопек" обаче заявил за Ройтерс, че не знае да се водят такива преговори и отказал коментар. "Шел" също отказва коментар.

Евентуалното излизане на Япония от енергийните проекти "Сахалин" в Русия ще отслаби санкциите срещу Кремъл, тъй като те ще бъдат придобити от руски играчи или от такива, които не са склонни да участват в западните санкции, заяви японският министър на промишлеността, цитиран от Ройтерс.

"Загрижени сме, че ако Япония се изтегли от проекта "Сахалин-2" и свързани с него концесии, те ще бъдат придобити от Русия или трета страна, а това ще вдигне цените и облагодетелства именно Русия, а не режима на санкциите", заяви Коичи Хагуида на пресконференция.

Той коментира информацията на в. "Дейли телеграф", че британско-нидерландската компания "Шел" преговаря с китайски компании за продажбата на дела си в "Сахалин-2". "Ако се стигне до подобна сделка, това няма да бъде удар по Русия и нашите притеснения ще станат реалност", заяви Хагуида.

Войната в Украйна постави под въпрос участието на Япония в петролно-газовите проекти "Сахалин-1" и "Сахалин-2", след като западните компании н сектора обявиха, че започват да се изтеглят от Русия. Миналата седмица Хагуида посочи, че Япония възнамерява да задържи своите дялове.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886