EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще се преработи ли проекта АЕЦ „Белене”?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще се преработи ли проекта АЕЦ „Белене”?

mail16:10 | 26.01.2010прегледи 801 коментарикоментари 0


Проектът за строителството на АЕЦ „Белене” в България ще бъде преработен, той трябва да стане по-евтин и работещ, за да бъдат привлечени повече чужди инвестиции, цитира българския премиер Бойко Борисов, руският вестник “Взгляд”. Строителството на АЕЦ „Белене” е била една от главните теми в преговорите на българския премиер с канцлера на Германия Ангела Меркел. В следващите седмици темата ще бъде обсъдена от министрите на икономиката и енергетиката на двете държави, с участието на представители на водещите енергийни компании. Борисов категорично заяви, че за строителството на атомната централа ще може да се мисли едва след представянето на „добър, работещ проект”.
Техническият проект за изграждането на АЕЦ “Белене“ може да бъде одобрен до средата на годината, съобщи преди дни председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев. Внасянето на документацията на руската технология за трето поколение ВВЕР-1000 в АЯР започна в началото на 2008 г. и приключи през април 2009 г., като на възложителя на проекта НЕК и на изпълнителя – руската компания “Атомстройекспорт“, им се наложи да дават допълнителни обяснения за планираното съоръжение.
Ядреният регулатор е върнал проекта в НЕК с много и различни препоръки към документацията, които трябва да се спазят и преработеният проект отново да бъде разгледан от агенцията. НЕК има срок до два месеца да върне проекта с отразените забележки и препоръки и, ако те са спазени, има всички изгледи и не е невъзможно проектът да бъде одобрен до средата на 2010 г. Относно търсенето на нов инвеститор в ядрения проект, който хипотетично може да предложи различна от руската технология, шефът на АЯР заяви, че това е възможно, но ако би върнало одобряването на проекта в началото. Той изрази надежда сегашната технология да бъде запазена, защото одобрението на техническия проект е към своя край.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg