EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще "превключа" към кръгова икономика !

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще "превключа" към кръгова икономика !

mail07:05 | 14.06.2018прегледи 2051 коментарикоментари 0


Кармелита Денева, Страсбург, спец. пратеник на EconomyNews.bg

Известно е, че всеки европеец консумира средно 14 тона суровини на година и 5 тона отпадъци. Но тези отпадъци, продукти и материали могат да се използват повторно или да се рециклират. Все по-често се чуват призиви към европейските граждани да "превключат" към кръгова икономика, използвайки по-ефективно ресурсите и намалявайки боклука.

Справка

Кръговата икономика е нова европейска политическа концепция, която предвижда структурна реформа с цел преход на европейската икономика от модел „вземи, направи, изхвърли“ към цикличен модел, който съответства в по-голяма степен на живата система. През декември 2015 г. ЕК  публикува плана за действие за кръговата икономика,  чиято цел е да се предефинира подходът на европейското общество към производството и потреблението на стоки и услуги. Като една от основните политики на ЕС, политиката на сближаване се счита за един от основните източници на инвестиции. Освен това, що се отнася до принципите на пропорционалност и субсидиарност, политиката на сближаване също така осигурява най-добрите инструменти за преминаване към кръгова икономика. Многостепенното управление, което е основата за политиката на сближаване, се осъществява съобразно същия принцип. Следователно тези две публични политики следват една и съща логика и би трябвало да се допълват взаимно, като същевременно постигат своите собствени политически цели. Трябва да се използват съществуващите инструменти на политиките в рамките на двете политики, за да използваме докрай споменатия потенциал.

Според ЕС съществува потенциал за инвестиции в размер на 5,5 млрд. евро за по-обро управление на отпадъците и акцент върху предотвратяване на образуването, повторна употреба и рециклиране на отпадъците – предпочитаните варианти за третиране на отпадъците в ЕС. Освен това има 2,3 млрд. евро в екологосъобразни производствени процеси и ефективно използване на ресурсите в МСП. Политиката на сближаване може да подпомогне повторната употреба на вода с 15 млрд. евро, предназначени за инвестиции във водния сектор през периода 2014 – 2020 г.

Кръговата икономика като двигател за устойчиво и регионално развитие

Всички градове и общини в ЕС ще бъдат двигател на мерките за преминаване към кръгова икономика. Местните и регионалните органи на властта са най-близо до гражданите и до местните предизвикателства, като по този начин те имат по-добра представа за предизвикателствата и възможностите на местно равнище. Поради това е от изключително значение да се осигури подходяща функционална и финансова автономност на местните и регионалните органи, особено по отношение на правото им да изготвят и прилагат свои собствени стратегии за развитие, водено от общностите местно развитие и интегрирани териториални инвестиции, за да подпомагат местните заинтересовани страни да съчетават потоците от финансиране и да планират местни инициативи, насочени към преминаването към кръгова икономика.

Мисленето в системи е един от основните принципи на кръговата икономика, тъй като преминаването от линеен към кръгов модел на икономиката може да се постигне само чрез сътрудничество и свързване на моделите на стопанска дейност и производство. В доклада на Комисия по регионално развитие също така се подчертава ролята на малките и средните предприятия (МСП), които познават по-добре местните пазари и могат да повишат осведомеността относно положителните практики чрез сътрудничество с общностите и да създават стойност и устойчиви работни места на местно равнище. Чрез иновации и развитие МСП предоставят на пазара и на обществото нови решения и кръгови модели на стопанска дейност.

Освен това макрорегионалният подход е от ключово значение за постигане на регионално сътрудничество и координация, както и възможност за създаването на регионални пазари, по-специално за вторични суровини. Ето защо трябва да се ускори създаването на съвместни способности, например по отношение на регенерирането на отработени масла и друг капацитет за рециклиране. Трансграничните и транснационалните програми за сътрудничество са от решаващо значение за подпомагане на междурегионалното сътрудничество в областта на дейностите на кръговата икономика, насърчаване на промишлената симбиоза, повишаване на осведомеността и стимулиране на обмена на знания и най-добри практики.

Кръговата икономика осигурява работни места на местно равнище и модели на стопанска дейност, намиращи се в сърцето на ЕС, в неговите региони и местни общини. Една от основните предпоставки за постигането на пълноценно функциониращ модел на кръгова икономика е увеличаването на устойчивото и местно производство на енергия, като същевременно се увеличават ефективността на ресурсите и потокът от възстановени материали. Възобновяемите източници на енергия са един от основните стълбове на кръговата икономика, като по този начин представляват една от най-важните непреки инвестиции в кръговата икономика и имат значителен потенциал за стимулиране на създаването на „зелени“ работни места на местно равнище.

Една от първите законодателни стъпки за прилагането на пакета за кръговата икономика беше пакетът за отпадъците, който определя много от необходимите разпоредби за правилното третиране на отпадъците. Разхищаването на храни е глобално признато като важен икономически и етичен проблем, на който трябва да се обърне внимание на всеки етап от веригите за създаване на стойност при храните. ЕС разхищава около 173 килограма храни на глава от населението годишно, което представлява 20% от годишното производство на храни в Европа. Действията на местно равнище се доказаха като много ефективни в борбата с това мащабно предизвикателство, като из цяла Европа съществуват успешни инициативи и изпълнени проекти. Ето защо следва да се увеличат възможностите за финансиране, насочени към тази важна област на политиката.

Нерегламентираното изхвърляне на отпадъци се оказва също сред наболелите глобални предизвикателства, което обикновено има най-голямо въздействие върху местните общности и качеството им на живот. Някои оценки показват, че почистването на подобни отпадъци струва на всеки европейски данъкоплатец около 25 EUR на година, като в някои държави членки разходите може да достигнат дори до 54 EUR годишно. Справянето с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци трябва да бъде насърчавано и финансирано по-добре чрез европейските структурни и инвестиционни фондове.

Настоящият доклад на Комисията по регионално развитие разглежда възможността за въвеждане на нова разпоредба за обвързване с предварителни условия, за да се постигне кръгова икономика в рамката на политиката на сближаване, за да могат новите оперативни програми да отразяват по-добре принципите на кръговата икономика. Докладът изисква въвеждането на подходяща методика за проследяване, така че да се наблюдава прецизно приносът на политиката на сближаване за преминаването към кръгова икономика, и призовава за значително увеличаване на разходите за кръговата икономика и климата в политиката на сближаване за периода след 2020 г.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg