EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще поскъпне ли зеленчуковият разсад? И Къде?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще поскъпне ли зеленчуковият разсад? И Къде?

mail13:10 | 10.03.2023прегледи 2007 коментарикоментари 0


В повечето области на страната производителите на разсад за домати, краставици, пипер и други основни зеленчуци прогнозират поскъпване през тази година. Като причини посочват по-високата цена на семената, на водата, на торовете, на тока и други енергоносители, които ползват за отопление на оранжериите, както и на горивата за превоза до пазара.

В опит за запазят клиентите си и да реализират цялата продукция, част от производителите планират да задържат цените на миналогодишното ниво, въпреки повишаването на разходите. Някои стопани предпочитат сами да подготвят разсада като заделят семена от продукцията си. Въпреки очакваното поскъпване на разсада, има и оптимисти за отражението му върху шопската салата - краставиците, доматите и чушките няма да „вдигнат“ цената на шопската салата през лятото, защото там факторите са олиото и сиренето.

Къде в страната зеленчуковият разсад ще бъде по-скъп и с колко, и какви са причините, провериха кореспондентите на БТА.

Леко повишение при цените на посадъчния материал се очаква в Бургаско

Ако има скок при цената на посадъчния материал за основните зеленчуци (домат, краставица, пипер, тиквички, патладжан) по пазарите, то той ще бъде минимален – около  две стотинки. Корен пипер през тази година може да стигне и 10 стотинки при цена между 6-8 стотинки през миналата година. Коренчето домат може да се търгува и по 50-60 стотинки за най-разпространените сортове "Биволско сърце", "Рила", "Идеал".

Във Варненско очакват по-висока цена на разсадите за домати и краставици

Във Варна все още не се предлага разсад за домати и краставици. В момента на пазара се предлага само разсад за салати, като цената много зависи от закупеното количество. Проверка в сайт за обяви показва, че разсадът на домати и краставици, пикиран в кофичка, се предлага между 1.30 и 1.50 лева. 

Стопаните от Великотърновско не очакват голямо увеличение на цената на разсада

През миналата година разсадите от домати и краставици в региона са започнали на цена от един лев, но през май, когато е реалното търсене, те са достигнали до 50 стотинки на корен. Тази година е възможно първите разсади на пазарите да бъдат увеличени с около 15-20 стотинки, но динамиката на търсенето и предлагането ще определи окончателната цена. Очакванията са и през тази година розовият български домат да се продава на цена от 2.50 лева през летния сезон, а краставицата може да „слезе“ и до лев. Причините са, че след като зеленчуците узреят в градините на хората през лятото, цените им на пазарите също падат.

При част от разсада във Видинско се очаква поскъпване около 10%

Причината е, че са повишени цените на семената и цената на торфа. Цените на разсад домати варират от 80 стотинки до 1.50 лева за стрък пикиран домат, в зависимост от сорта. При краставиците цените варират от 60-80 стотинки до един лев за пикиран стрък разсад.

Във Врачанско не планират повишаване на цените на разсада

Първият разсад за домати ще се продават по 1.50 лева за стрък. Миналата година цената е започвала от 1.70 лева, но тази цена е непосилна за много от жителите на региона. 

Поскъпване на семената с около 30 процента отчитат в Кърджалийско

В региона повечето производители сами създават растенията си за посев, но част от тях закупуват семената. Докато миналата година една семка от сорт краставици ебил  на цена под един лев за брой, то тази тя струва 1.20 лева. Същото е положението и при доматите.

Разсадите в Ловеч се очаква да поскъпнат с около 20 стотинки

По-скъпи с около 20 стотинки се очаква да бъдат разсадите в Ловеч, причината е в по-високите цени на твърдото гориво, семената и торовете. Предполагаемата цена за корен домати се очаква да бъде 1.20 лева на българските сортове и 1.50 лева за холандските. Краставиците ще са лев или 1.20 лева. 

 От 50 до 100 процента увеличение на цените на разсада очакват тази пролет в Монтана

Докато мината година връзка от 20 стръка разсад за пипер на пазара в Монтана се е продавала по два лева, то тази пролет се очаква цена 3.00-3.50 лева. Връзка с 20 стръка – домат е била един лев, то тази пролет ще е около два лева. Един стрък краставица миналата година е вървял по 80 стотинки-един лев, а сега ще е 1.50-2.00 лева.  Миналата година разсад зеле е струвал 1.10 лева за 10 стръка, а сега се очаква цената му да е два лева. Чубрицата е била 1.50 лева за 10 стръка, а тази година ще е около два лева.

Не се очаква значително поскъпване на разсада в Пазарджишко

През миналата година цената на корен домати е започнала от 80 стотинки до 1.20 лева в зависимост от сорта, но в края на кампанията по засаждане е паднала до 40 стотинки. При краставиците сорт „Гергана“ цената е била около 80 стотинки, а при сорт „Сандра“ – 1.20 лева. Според производител разсадите тази година вероятно ще бъдат с не повече от десет стотинки по-скъпи. Очаква се през април вече да има предлагане от по-дребните производители. В момента на зеленчуковия пазар в Пазарджик може да се намери разсад за зелена салата на цена от 2.50 лева за 20 корена, при два лева през миналата година за същия брой.

В Пернишко не се очаква разсадът да поскъпне

В Пернишко, където традиционно много от хората отглеждат разсад в домашни условия, цената му няма да бъде повишена. Към момента се забелязва поскъпване при семената - с между 20 и 30 процента.

Производители в Плевенско не предвиждат поскъпване на разсада

Производители не предвиждат поскъпване на разсада тази пролет. За един лев в кофичка (80 стотинки без кофичка) ще се предлага корен ранен домат. Проверка на БТА на кооперативния пазар установи, че все още няма търговци на разсад. Предлага се само арпаджик – български, пет лева за килограм и холандски - за осем лева.

Поскъпване на разсада с 20-30% очакват в Разградско

Ако миналата година кофичка разсад домати се е предлагало на цена около един лев, краставиците - по 80 стотинки на коренче, то тази година повишението ще е с около 20-30 стотинки.

Според производител от Русенско не се очаква поскъпване на разсада тази година

Разсадът няма да бъде по-скъп от миналата година. Тогава за около 1.00-1.20 лева се е продавал корен домат. Краставицата в кофичка е била около 1.50 лева, като в нея има между два и четири корена. Пиперът - непикиран корен, се е продавал около 20 стотинки. Така ще бъде и през тази година, ако не се налага да се отоплява оранжериите на ток.

Поскъпване на зеленчуковия разсад с поне 50% прогнозират в Самоковско

Цената на разсада със сигурност ще се вдигне, на чушките, доматите и  краставиците ще поскъпне с поне 50%. Миналата година домат в кофичка е струвал левче, а през тази пролет „със сигурност цената ще се вдигне до 1.50 лева. По-скъпи ще бъдат и чушките, за които коренче разсад се е продавал по 20 стотинки.

С 20-30% по-скъп се очаква да е разсадът за доматите в Силистренско

През миналата година разсадът на доматите се продаваше на цена от един лев до 1.60 лева за различните сортове. Очакванията са, че тази година  цената ще се увеличи с около 20-30%. Причината е в драстичното поскъпване на всички консумативи – семена, торф, амбалаж.
Подобно ще е увеличението и при краставиците и пипера, а това ще доведе до по-скъпи зеленчуци на пазара.

По-скъп ще е разсадът от домати и краставици в Старозагорско

Корен домат или краставица няма да падне под 2.50-3.00 лева като може да достигне и до 4.00 лева за кофичка.

Поскъпване на зеленчуковия разсад очакват и в област Търговище

Увеличението е от 10 до 40 стотинки на пакетче семена. През миналата година коренът домати от късните сортове се е търгувал между 40 и 50 стотинки, но тази година едва ли ще е така. Пазарът ще определи цената. Ранните сортове през миналата година са се продавали за 70-80 стотинки за корен. По-скъпо ще се продава разсадът в кофички, който е готов за директна сеитба и по-лесно ще се адаптира. Миналата година десет стръка пипер са се продавали между 1.50 и 2.00 лева, според сорта и качеството, а за десет корена домати клиентът е плащал около четири лева.

Не се предвижда голямо увеличение на цените на разсада в Хасковско тази година – то ще е в рамките на 10-15 процента


Тагове: разсад, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg