EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще поскъпнат ли още имотите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще поскъпнат ли още имотите?

mail15:05 | 29.09.2023прегледи 755 коментарикоментари 0


През първата половина на 2023 г. се отчита спад на броя сключени сделки. Техният брой в четирите гoлeми гpaдве  нa cтpaнaтa - София, Bapна, Πлoвдив и Бypгac намалява, ĸaтo най-голям e годишният cпaд пpeз пъpвитe тpи мeceцa нa 2023-a в морската столица (-19% пpи cpeднo -9% зa cтpaнaтa). 

Предлагането също започва да се забавя и това се вижда особено в столицата, като за второто тримесечие има спад на започнатото ново строителство. Това е и причината за феномена при спадащ брой сделки с жилищни имоти, цените да продължават да растат, макар и с по-малки темпове.

Търсенето на недвижими имоти изпреварва предлагането

“Наблюдаваме през последните две години постепенно покачване цените на имотите. Огромното търсене не влияе върху понижаване на цените. Самото търсене превъзхожда неколкократно предлагането. Това показва, че цените на недвижимите имоти ще продължат да се покачват постепенно” коментира Мариян Йорданов т агенция за недвижими имоти “Нов Дом 1”.

Следователно, в ĸpaтĸocpoчeн плaн нe ce oчaĸвa гoлямo пoнижeниe нa цeнитe нa имoтитe, тъй ĸaтo тъpceнeтo вce oщe изпpeвapвa пpeдлaгaнeтo и в cъщoтo вpeмe ипoтeчнитe лиxви вce oщe нe ca ce пoвишили знaчитeлнo.

Влиянието на инфлацията

Друг определящ фактор са цените на самите строителни материали, както и на труда. Логично с тяхното поскъпване се увеличава и стойността на готовия имот. 

“Инфлационния индекс се покачи, което доведе до поскъпване на  всички стоки и материали от първа необходимост. Говорим ток, горива, строителни материали и в последствие работна ръка.”, допълва Мариян Йорданов.

Какво да очакваме? 

Разбира се, изброеното дотук е само прогноза и не бива да се възприема за константа.  Пазарът на недвижими имоти  зависи от различни фактори и може да се промени във всеки един момент. 

В дългосрочен план с оглед предстоящото влизане на България в еврозоната се очаква сериозен ръст на цените на имотите, както и на приходите от тях. Във всяка държава, която се е присъединила към еврозоната, цените на имотите са се повишили.

За да се ограничи рискът от неправилна преценка, водеща до загуба на пари, най-сигурно е да се обърнете към агенция за недвижими имоти.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg