EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще получим ли повече газ от Азербайджан?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще получим ли повече газ от Азербайджан?

mail18:10 | 22.03.2022прегледи 911 коментарикоментари 0


"Очакваме лоши сценарии и имаме алтернативи. Първото е покритието на месец април като минимум на количества. Това се случи със запазване на определени количества в Чирен. Това е гаранция, че в отоплителния сезон няма да се наложи хората да останат без газ", заяви пред БНТ директорът на "Булгаргаз" Иван Топчийски.

В момента не се водят преговори за подновяване на договора с "Газпром". Водят се разговори с Азербайджан за допълнителни количества азерски газ.

"Не изтича договорът ни с тях, а анексът, с който България е задължена да взима по-малки количества азерски газ. И преди, и след завършването на гръцката връзка ще можем да вземаме тройно по-големи количества. След 30 юни ще можем да взимаме азерски газ на пълен капацитет", обяви Топчийски.

Цените ще зависят от индексите на борсите след 30 юни, но ще бъдат по-изгодни, увери шефът на "Булгаргаз". По всяка вероятност интерконекторът с Гърция ще заработи наесен, но дори да не бъде завършен, ще получаваме азерски газ на пълен капацитет, отново каза Иван Топчийски.

Предложението на "Булгаргаз" за шоково поскъпване на синьото гориво с 58% е било базирано на високите индекси в първите десет дни на март, по такава формула се прави заявлението, обясни Топчийски. Промените в индексите се отчитат в края на месеца, когато регулаторът окончателно взима решение за месец април. Удължен е и добивният сезон в Чирен, за да може да се покрие м. април.

"Чирен ще бъде използван само за м. април, за да се покрие потреблението, след това хранилището ще бъде запълвано с възможно най-оптималния микс за следващия газов сезон. Когато вземем количествата по азерския договор, зависимостта ще започне да намалява и ще се допълват количества, може би с руски, може би с втечнен. Можем да заменим целия газ по руския договор с втечнен газ, но цената би била доста по-лоша", каза директорът на "Булгаргаз".

„Има някаква разнопосочност. Искат някакво послание да излезе навън, което да не се чуе в България. И отделно има друго послание за България, което да не се чуе отвънка. Едното послание за пред Европа и партньорите ни от Щатите е – ние няма да преговаряме с „Газпром“, а тук – ами има война, няма как да преговаряме, докато има война.“

Това мнение изрази пред БНР Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет. Николов коментира заявеното от вицепремиера Асен Василев пред БНР, че България няма да преговаря за нов договор с „Газпром“.

Преди 10 дни  премиерът лично каза от Брюксел, че ще иска България да бъде от изключенията, ако се налагат енергийни санкции, припомни Валентин Николов.

„Той категорично каза, че това ще е съсипващо за нашата икономика и трябва да влезем в изключенията.“ Според Николов въпросът е дали сме потърсили други алтернативни възможности и имаме ли готов план.

„За 10 дни, от едното твърдение до другото твърдение, не съм видял нито един министър да е излязъл от България и да е отишъл примерно в Азербайджан или някъде другаде, за да осигури такива възможности. Тоест план няма. Веднага се отива на твърдения. Първо, не е ли по-добре да се осигури планът, да се каже колко ще струва на икономиката и обществото всичкото това нещо, въобще ще можем ли да осигурим алтернативни количества газ от други източници, и тогава да обявим, че няма да преговаряме. Защото една позиция, когато си я обявил вече, много трудно можеш да я върнеш назад.

Второ, когато преговаряш с трети страни, не е ли по-добре те да не знаят, че няма да преговаряш с „Газпром“? Можеш да издействаш и по-добри цени.“ „Те в момента говорят за някакви хипотези, хипотези без конкретика“, заяви Николов.

С Азербайджан са договорени 1 милиард кубически метра годишно, тръбата има капацитет 5 милиарда кубически метра, поясни той и допълни, че за втечнен газ нямаме подписан договор и нямаме купен капацитет.

България винаги е била за това ЕС да договаря количества за целия съюз, а не всяка страна поотделно да сключва договор, защото сме малък потребител, изтъкна още Николов. „Ползите ще бъдат много по-значими за нас. Ние ще имаме цена, колкото и Германия.“

"Трябва да се подготвят алтернативни схеми. Всичко около нас е само руски газ, митичният азерски газ, дори и той е собственост на "Газпром"", подчерта експертът

"Авантюра е решението за спиране на газовите доставки от Русия за България". Това каза пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски, автор на енергийната програма на ИТН, във връзка със заявеното от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че страната ни няма да преговаря за нов договор с "Газпром".

Трябва да намаляваме потреблението на природен газ чрез заместване с възобновяеми енергийни източници, смята той.
 "В рамките на 2 до 5 години трябва да си намалим наполовина потреблението. Но това не може да стане така. Ако кажем сега, че спираме да потребяваме руски газ, това е апокалиптично!", коментира експертът.

По думите му алтернативи има, но за да се подготвят, са нужни минимум 6 месеца.
 "Можем да удължим договора с "Газпром" поне за 6 месеца, това за мен е разумното решение. Много опасно е за енергийната и за националната сигурност спирането веднага. Трябва да се подготвят алтернативни схеми," обясни експертът.
 Хиновски посочи, че Западна Европа има условия за реална диверсификация, а България няма.
"Всичко около нас е само руски газ. Митичният азерски газ, дори и той е собственост на "Газпром". Мажоритарен собственик в азерската компания СОКАР е "Газпром". Ако смятаме, че се спасяваме изцяло, като внасяме азерски газ - това е заблуда," подчерта енергийният експерт.

Според Иван Хиновски, дори да започнем да внасяме втечнен газ, той ще е с 30% по скъп от руския, който идва по тръбопроводи. Европа може да договори общи условия с "Газпром", смята той.
 "България в момента плаща по-скъп газ от Германия. Ние никога няма да бъдем в по-лошо положение, отколкото един голям потребител. А това за нас е много важно," обясни експертът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg