EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще отпаднат ли 1 и 2 евроцента?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще отпаднат ли 1 и 2 евроцента?

mail10:08 | 01.10.2020прегледи 613 коментарикоментари 0


Европейската комисия започна допитване за използването на 1 и 2 евроцента. Европейските граждани ще могат да изразят мнението си в продължение на четири седмици дали тези монети да бъдат премахнати или не чрез открита консултация на специален уебсайт.

Различни институции, компетентните национални органи на държавите-членки и гражданското общество също ще могат да изразят своите виждания.

Официално консултацията ще се съсредоточи върху различните евромонети, но целта е в края на 2021 г. да се реши „дали законодателно предложение за въвеждане на единни правила за закръгляване за плащания в брой и в еврозоната и евентуално изоставяне от монетите от 1 и 2 цента, е оправдано ", се казва в съобщение за пресата на Европейската комисия. Икономическото, екологичното и социалното въздействие на тези монети ще бъде проучено от институцията.

Четири сценария за монетите от 1 и 2 цента

Процесът започна през 2013 г. с публикуването на доклад („Въпроси, свързани с продължаващото издаване на монети от 1 и 2 цента“) от Комисията до Европейския парламент и Европейския съвет. По това време бяха предложени четири сценария: „статуквото“ с продължаване на издаването при настоящи условия, без промяна на правния или материалния контекст; „евтино издаване“ чрез промяна на физическия състав на монетата, подобряване на ефективността на производството или и двете; „бързо изтегляне“ с премахване и изтегляне на монетите от един и два цента за кратък период от време, придружено от правила за закръгляване; и „поетапно отпадане“ с прекратяване на издаването на монети от един и два цента и въвеждане на правила за закръгляване. Вече няма да се произвеждат монети и при този сценарий също ще се прилагат задължителни правила за закръгляване, но монетите ще останат законно платежно средство.

Също така в последния сценарий, използването на монети от 1 и 2 цента ще бъде разрешено само за изплащане на окончателната закръглена сума. Целта е без нова емисия „тези монети постепенно да изчезнат от обращение поради високата си загуба и липсата на привлекателност като платежно средство“, се посочва в текста.

Производството на 1 и 2 цента е печеливша дейност

Дискусията беше подновена през ноември 2018 г. с друг доклад, озаглавен „Последни разработки на евромонети“. Този документ разкрива, че почти половината от всички емитирани евро монети са монети с един и два цента "(вж. Таблицата по-долу). И че" статистически погледнато, всеки гражданин на еврозоната притежава 181 от тези монети "спрямо 145 през 2013 г. нормата на възвръщаемост на монети от един и два цента към националните централни банки е най-ниската от всички деноминации. "Еднопосочна употреба, нисък процент на възвръщаемост към националните централни банки и постоянно нарастване на емисията на едно- и двуцента всички монети подкрепят хипотезата, че тези деноминации не се разпространяват ефективно сред икономическите оператори, а са предимно съхранявани или изгубени ", се казва в доклада от края на 2018 г. В допълнение към разходите за загуба на монети за околната среда, Европейската комисия отбелязва още, че сами вече надвишават номиналната стойност на монетата. От бюджетна гледна точка издаването на тази деноминация е печеливша дейност за държавите-членки “, се подчертава в документа.

Някои държави вече изпреварват призива. Например Финландия изисква крайната сума на покупките да бъде закръглена до най-близките пет цента при плащане в брой. Холандия прави това систематично. През 2014 г. Белгия прие закон за предписване на доброволно закръгляване, както и Ирландия година по-късно. Италия също така прие законодателство за налагане на закръгляване и спря да сече монети от един и два цента.

През 2017 г. проучване на Европейската комисия показа, че голяма част от европейците (64%) са за премахването на двете монети.


Тагове: евроцент, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg