EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ще отворят ли гръцките банки?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще отворят ли гръцките банки?

mail06:05 | 20.07.2015прегледи 1837 коментарикоментари 0


Гръцките банки ще отворят в понеделник, 20 юли, съобщи атинската информационна агенция. Лимита за тегления от 60 евро на ден остава. Но гражданите ще могат да натрупват сумите, например по 120 евро за два дни. Гръцките банки бяха затворени на 30 юни заради въвеждането на контрол на капитала. Беше наложен лимит на тегленията от 60 на ден (1800 евро на месец).

Информацията потвърди снощи и заместник-финансовият министър Димитрис Мардас. Пред телевизия ERT той обясни, че в случай, че някой не желае да получи своите 60 евро в понеделник и желае да направи това във вторник, тогава той ще може да изтегли общо 120 евро или пък 180 евро в сряда. Според него цялостната нормализация на банковите транзакции ще стане постепенно, но без да се ангажира с конретни срокове.

От ЕЦБ обаче изразиха съмнение относно предположението на властите в Атина, че банките в страната ще отворят в понеделник. В днешно интервю за австрийското радио ORF, членът на ЕЦБ и управител на Централната банка на Австрия - Евалд Новотни посочи, че все още няма споразумение за отваряне на гръцките банки в началото на следващата седмица. Този въпрос все още не е решен, трябва да се направят някои проучвания, посочи Новотни. Той също така каза, че може да отнеме шест до осем седмици преди новата тригодишна спасителна програма за Гърция за над 80 млрд. евро да бъде готова да стартира.

Спекулациите, че гръцките банки ще могат да отворят в понеделник след триседмичната банкова ваканция, която е в сила от 29-и юни, са факт, след като вчера ЕЦБ размрази спешната ликвидна подкрепа за банките в страната, повишавайки тавана на програмата ELA с 900 млн. евро до близо 90 млрд. евро.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле посочва в писмо до председателя на Бундестага (долната камара на парламента), че Международният валутен фонд (МВФ) няма да участва в изплащането на първия транш от планираната трета спасителна помощ за Гърция, информира Ройтерс.
Очаква се траншът да бъде преведен в средата на август според писмото, в което Шойбле призовава парламента да одобри започването на преговори по трета спасителна програма за Атина.
В документа се уточнява, че МВФ ще се включи на по-късен етап при успешно завършване на първата оценка на програмата през есента и потвърждение за устойчивост на гръцкия дълг.
Според Петер Алтмайер, шеф на кабинета на канцлера Ангела Меркел, участвал снощи в токшоу по германската телевизия Цет Де Еф, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард "даде много ясно да се разбере, че МВФ няма да се оттегли" от спасяването на Гърция.
По-рано през деня председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум пък обяви на извънредна сесия на холандския парламент, че има широко споразумение за необходимостта от участие на МВФ в бъдещите спасявания на Гърция.
Очаква се днес германските депутати да дадат зелена светлина за започване на преговори по трета спасителна програма за Гърция, макар Шойбле да постави под въпрос успешния край.
Меркел и Шойбле ще направят изказвания пред Бундестага, посочва АФП.
Снощи на извънредно заседание на парламентарната група на консерваторите канцлерката е защитила дебатите за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, според източник, цитиран от Ройтерс.
Меркел е приканила депутатите да одобрят преговорите за трети спасителен пакет, тъй като по думите й това ще спаси Европа от мъчение.
Парламентът на Австрия също ще гласува днес споразумението за трета спасителна програма за Гърция.

Източници: БТА, БНР, БГНЕС
 


Тагове: Гърция, банки, МВФ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg