EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ще остане ли ЕС без нов бюджет?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще остане ли ЕС без нов бюджет?

mail12:05 | 07.04.2020прегледи 666 коментарикоментари 0


Настоящата здравна криза налага спешно да работим за намиране на решение във връзка с риска следващият дългосрочен бюджет на ЕС да не влезе в сила на 1 януари 2021 г., казват евродепутатите.

В понеделник членовете на комисията на ЕП по бюджети (BUDG) приеха доклад за законодателна инициатива с 37 гласа „за“, 1 „против“ и 3 „въздържал се“, с искане до 15 юни 2020 г. Европейската комисия да представи предложение за план за действие при извънредни ситуации, в случай че Многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021 – 2027 г. не влезе в сила навреме.

Дори настоящите бюджетни тавани да бъдат автоматично удължени, в случай че не бъде постигнато споразумение за следващата МФР, която трябва да влезе в сила следващата година, в края на 2020 г. изтичат сроковете за множество европейски програми. Целта е да бъде осигурена мрежа за сигурност за бенефициерите по европейски програми като граждани, региони, градове, земеделски стопани, университети или предприятия, за да се избегне рискът сегашната МФР и различни програми да бъдат прекратени или удължени хаотично.

Фокус върху справянето с последствията от COVID-19

Членовете на ЕП настояват, планът за действие да позволява временно пренасочване на средства от бюджета за справяне и смекчаване на непосредствените икономически и социални последици от разпространението на COVID-19, както и за подпомагане на възстановяването, включително допълнителна гъвкавост и финансиране, които може да се основават на решенията по тазгодишния бюджет.

ЕП призова за мащабен пакет за възстановяване и реконструкция, който включва увеличаване на МФР. В новоприетия доклад се посочва, че подобен план за действие при извънредни ситуации би могъл да осигури по-добра основа за възстановяването и политическите приоритети на Европейския съюз от една късно одобрена и неадекватна МФР.

Цитати

Ян Олбрихт (ЕНП, Полша), съдокладчик заяви: „Настоящата ситуация се нуждае от извънредни решения. Страхуваме се, че новата МФР за 2021-2027 г. няма да бъде приета навреме поради натрупани сериозни закъснения. Затова настоятелно призоваваме Европейската комисия да предложи план за действие в извънредни ситуации за бюджета за следващата година. По време на криза и нестабилност бенефициерите на европейски средства трябва да имат яснота за следващата година. Членовете на Европейския парламент търсят всички възможни решения, за да осигурят стабилността на бюджета на ЕС."

Маргарида Маркеш (С&Д, Португалия), съдокладчик, настоя: „Спешно е необходимо споразумение, за да влезе в сила новата МФР на 1 януари 2021 г. Но ние не желаем да поемаме никакви рискове. Ето защо настояваме Европейската комисия да предостави план за действие при извънредни ситуации, който не се ограничава до удължаване на настоящите програми и фондове, но се основава на иновативността, необходима в рамките на Договорите на ЕС, така щото да не се забави ефективният европейски отговор на кризата. Гражданите, бизнеса, организациите на гражданското общество няма да оправдаят прекъсване на европейското финансиране. "

Бързи факти

Тъй като текущият дългосрочен бюджет на ЕС изтича на 31 декември 2020 г., ЕС се нуждае от нов бюджетен план за следващите седем години. Европейската комисия представи своите планове за следващата многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. през май 2018 г. и обяви представянето на ново предложение за май 2020 г., в което ще бъде отразена здравната криза и нейните последици. Европейският парламент прие позицията си през ноември 2018 г. и отново я потвърди през октомври 2019 г. Съветът на ЕС все още не е постигнал съгласие по обща позиция.

Следващи стъпки

Докладът ще бъде гласуван в пленарна зала следващата седмица. Ако той бъде одобрен от мнозинството от евродепутатите, Европейската комисия трябва да представи съответно предложение, или да уведоми Парламента за причините, поради които няма да го направи, съгласно член 225 от Договора за функционирането на ЕС.

След одобрението й от Парламента миналия юли, председателят на Комисията У. фон дер Лайен пое ангажимент: „Когато Парламентът, действащ с мнозинство от своите членовете, приема резолюции, с които изисква от Комисията да представи законодателни предложения, аз се задължавам да отговоря със законодателен акт, напълно спазвайки принципите на пропорционалност, субсидиарност и добри законотворчески практики.“


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg