EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще осигури ли САЩ втечнен газ за ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще осигури ли САЩ втечнен газ за ЕС?

mail12:00 | 02.04.2014прегледи 1055 коментарикоментари 0


Съединените щати ще могат теоретично да доставят втечнен газ на Чехия след не по-малко от две години и той няма да е по-евтин от руското "синьо гориво", призна американският министър на енергетиката Ърнест Мониз, цитиран от ИТАР-ТАСС. Мониз посочи в интервю за чешка телевизия, че ако бъде взета сегашната стойност на газа на американския пазар и бъдат прибавени разходите за втечняване, транспортиране и евентуалното построяване на газопровод, то крайната цена няма да е различна от сегашната. Ще има обаче "друг източник на газ и това ще окаже натиск върху другите доставчици", подчерта същевременно той в намек за Русия.
Мониз даде да се разбере, че Съединените щати няма да започнат да изнасят втечнен газ преди края на 2015 г. Този експорт е обект на строг регулаторен режим в САЩ.
При взимането на решение за износ на газ от Съединените щати ще бъде придадена голяма важност на геополитическите критерии, посочи Мониз. Той отбеляза, че макар нуждите на САЩ от петрол и газ силно нарастват, "енергийната сигурност на нашите приятели и съюзници съвпада с интересите на нашата сигурност". Главният инструмент на енергийната сигурност е диверсифицирането на доставките на енергоносители, подчерта Мониз.
Полският премиер Доналд Туск заяви, че ЕС трябва да създаде енергиен съюз, за да засили енергийната си сигурност и да намали зависимостта си от ключовия газов доставчик Русия, предаде Ройтерс. Русия, която осигурява една трета от петрола и газа в ЕС, изпрати шокови вълни през международната общност с военната си намеса в Крим и анексирането на полуострова преди две седмици, отбелязва агенцията. Действията й накараха САЩ и европейските им съюзници да започнат да налагат санкции на приближени на руския президент Владимир Путин и да заплашват ключови сектори на руската икономика. Около 40 процента от руския газ за Европа минава през Украйна.
"Опитът от последните няколко седмици сочи, че Европа трябва да се стреми към солидарност, когато става дум за енергия", каза Туск. Той посочи, че енергийният съюз, предложен от Полша,
трябва да бъде основан на шест точки, включително "реабилитация" на въглищата като валиден енергиен източник, повече проучвания за шистов газ и общо изкупуване, за да се гарантира най-добрата цена. Вносът на втечнен газ от САЩ също трябва да играе роля в усилията на Европа за енергийна диверсификация, допълни полският премиер.
Алтернативата на руския газ ще струва на Европа увеличаване на цената на енергоносителите 1,5-2 пъти. Такава оценка се посочва в публикуван доклад на брюкселския център за анализи Брюгел, цитиран от ИТАР-ТАСС.
В монета около 40 процента от европейския внос на газ в е от Русия и ЕС плаща за него около 53 милиарда долара годишно, отбелязва центърът. При сегашните цени на втечнения газ на световния пазар, за да станат европейските цени привлекателни за трансатлантически доставчици на втечнен газ, цената на синьото гориво в Европа трябва да скочи с над 100 процента (2 пъти), предупреждава институтът.
Изчисленията не вземат предвид необходимостта от изграждането на нови терминали за втечнен газ, които са нужни на Европа, за да получава нужния й обем газ. Ако руският газ бъде заменен с комбинация от енергоресурси, които включват доставка на норвежки газ, втечнен газ от САЩ и използване на европейски въглищни ресурси, това ще доведе до повишаване на цената на газа с 50 процента или 1,5 пъти. Освен това тази схема предвижда съживяване на въглищната енергетика на Европа, което означава да се сложи кръст на екологичните амбиции на ЕС за намаляване на изхвърляните в атмосферата газове, предизвикващи парников ефект.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037